GŁÓWNE SKŁADNIKI
- woda - 2,5 litra
- surowe żeberka i wędzone żeberka - po 500 gramów
- wędzony boczek - 300 gramów
- czosnek - 3 ząbki
- ziemniaki - 500 gramów
- kapusta kiszona - 500 gramów
- opcjonalnie grzybki dla smaku (najlepiej borowiki)
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Jeśli kogoś interesuje kwaśnica, przepis doradza najpierw zająć się surowymi żeberkami. Kiedy nastawimy je do ugotowania, będziemy mogli zająć się krojeniem wszystkich składników. Żeberka płuczemy dokładnie i kroimy na mniejsze części, a następnie umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i zostawiamy do zagotowania. Kiedy wszystko zacznie się gotować, zmniejszamy nieco ogień, przykrywamy i pozostawiamy na około 45 minut.
W tym czasie kroimy na nieco mniejsze części wędzone żeberka. Kroimy również w kostkę boczek, wyciskamy czosnek, kroimy ziemniaki w kostkę, a kapustę siekamy. Wszystko - w miarę krojenia - dodajemy do zupy.
Na koniec wszystko doprawiamy dla smaku i gotujemy jeszcze około 30 minut - w zależności od tego w którym momencie kapusta, ziemniaki oraz mięso zrobią się miękkie. Kwaśnica gotowa! Jak widać, nie jest to przepis trudny, choć wymaga trochę pracy! Jest czasochłonny, ale efekt zachwyca - kwaśnica na pewne będzie wszystkim smakować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz