niedziela, 28 października 2018

KWAŚNICA - GÓRALSKI KAPUŚNIAK

Kwaśnica

  • Przygotowanie:około 60-70 minut
  • Gotowanie:łącznie około 1,5 godziny
  • Danie gotowe w:około 2,5 godziny
  • Kalorie:około 70 kcal w 100 gramach produktu
  • Liczba porcji: 6

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • woda - 2,5 litra
  • surowe żeberka i wędzone żeberka - po 500 gramów
  • wędzony boczek - 300 gramów
  • czosnek - 3 ząbki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • kapusta kiszona - 500 gramów
  • opcjonalnie grzybki dla smaku (najlepiej borowiki)
  • przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Jeśli kogoś interesuje kwaśnica, przepis doradza najpierw zająć się surowymi żeberkami. Kiedy nastawimy je do ugotowania, będziemy mogli zająć się krojeniem wszystkich składników. Żeberka płuczemy dokładnie i kroimy na mniejsze części, a następnie umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i zostawiamy do zagotowania. Kiedy wszystko zacznie się gotować, zmniejszamy nieco ogień, przykrywamy i pozostawiamy na około 45 minut.
W tym czasie kroimy na nieco mniejsze części wędzone żeberka. Kroimy również w kostkę boczek, wyciskamy czosnek, kroimy ziemniaki w kostkę, a kapustę siekamy. Wszystko - w miarę krojenia - dodajemy do zupy.
Na koniec wszystko doprawiamy dla smaku i gotujemy jeszcze około 30 minut - w zależności od tego w którym momencie kapusta, ziemniaki oraz mięso zrobią się miękkie. Kwaśnica gotowa! Jak widać, nie jest to przepis trudny, choć wymaga trochę pracy! Jest czasochłonny, ale efekt zachwyca - kwaśnica na pewne będzie wszystkim smakować!

źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz