GŁÓWNE SKŁADNIKI
NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej (a także później do dosypywania)
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
NA FARSZ:
- 3 łyżki cukru
- 500 g zmielonego twarogu (półtłustego bądź tłustego)
- 1 laska wanilii (albo zamiast tego jedno opakowanie cukru waniliowego)
- 1 żółtko
Pierożki z serem - przepis
1. Kładziemy ser do miski. Następnie rozgniatamy go za pomocą widelca. W dalszej kolejności dodajemy do tego żółtko, cukier waniliowy oraz cukier.
2. Teraz dodajemy do miski przesianą mąkę, a do tego dokładamy sól, jajko oraz masło. Stopniowo dokładamy także odpowiednią ilość wody w taki sposób, by doszło do połączenia składników. Wszystko ugniatamy aż do uzyskania ciasta - gładkiego oraz miękkiego.
3. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z tych części wałkujemy w taki sposób, aby powstał z niej cienki placek. Kółka wykrajamy z ciasta za pomocą szklanki.
4. Na środku każdego z utworzonych kółek umieszczamy niewielką ilość farszu. Pierożki składamy na pół, ich brzegi dokładnie zlepiamy, a końcówki dociskamy przy użyciu widelca.
5. Teraz zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku. Partiami wkładamy nasze pierożki. Gotujemy je na niewielkim ogniu do momentu, aż wypłyną, a po wypłynięciu jeszcze przez trzy minuty.
6. Ugotowane pierożki wyjmujemy przy użyciu łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz.
Danie gotowe! Życzymy smacznego.
Pierogi można podawać bez dodatków lub np. polać odrobiną masła. Niektórzy osypują je niewielką ilością cynamonu. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań i gustów smakowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz