wtorek, 30 października 2018

KOTLETY Z KALAFIORA

kotlety z kalafiora
  • Przygotowanie: 20 minut
  • Gotowanie: 20 minut
  • Danie gotowe w: 40 minut
  • Kalorie: ok. 300 kcal w 4 kotletach
  • Liczba porcji: 4

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 czerstwa kajzerka lub pół szklanki bułki tartej
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki mielonej gorczycy, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki papryki chili, sól do smaku

Przygotowanie:

1. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i podsmażamy.
3. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy drobno.
4. Czosnek przeciskamy przez praskę.
5. Chłodnego kalafiora wkładamy do dużej miski i rozgniatamy widelcem.
6. Do miski z kalafiorem wkładamy uprzednio namoczoną czerstwą kajzerkę lub wsypujemy ok. pół szklanki bułki tartej. Wbijamy też 2 jajka, dodajemy cebulę, czosnek, natkę pietruszki i przyprawy.
7. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Jeśli okaże się, że masa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej i wyrabiamy dalej.
8. Z masy formujemy niezbyt duże okrągłe albo owalne kotlety. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.
9. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki do zarumienienia po jednej i po drugiej stronie.

źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/co-na-obiad-przepisy-na-caly-tydzien/3v41ztb

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz