Składniki
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 6 pełnych łyżek cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ziele, liść, pieprz w ziarnkach, ząbki czosnku i gorczyca wg uznania do każdego słoika.
- świeża papryka, najlepiej w trzech kolorach
Przygotowanie
Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w mniejsze kawałki.
Składniki zalewy zagotować.Na gotującą zalewę wrzucać partiami pokrojoną paprykę i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Wyjmować łyżką cedzakową do miski a na gotującą się zalewę wrzucać następną partię.
Kiedy papryka przestygnie, przekładać do słoików i pasteryzować 10 minut.
Po wyjęciu-słoiki dokręcić i ustawić do góry dnem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-papryka-z-miodem,166920,helenapon.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz