Prezentujemy przepis na żurek – tradycyjną polską potrawę. Zgodnie z tradycją, spożywa się go w postne dni, jednak na pewno nie pożałujesz, jeśli będzie znajdował się na Twoim talerzu znacznie częściej. Jak zrobić żurek, który jest wykwinty i pożywny? Wystarczy dodać do niego boczku, kiełbasy, ziemniaków oraz podanych w przepisie przypraw. Nie może poza tym zabraknąć śmietany, koperku i warzyw na wywar. Pamiętaj o tym, że najlepiej żurek smakuje dopiero kolejnego dnia od ugotowania.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/jak-zrobic-pyszny-zurek/fpc73zy
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 100 ml śmietany
- 20 dekagramów kiełbasy śląskiej
- ¾ litra zakwasu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ¼ selera
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 20 dekagramów wędzonego boczku
- 5 ziemniaków
- majeranek
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
- koperek
- oliwa z oliwek do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj pod bieżącą wodą marchewkę, seler oraz pietruszkę. Jeżeli nie posiadasz ekologicznych warzyw, możesz zastosować płukanie w wodzie z sodą oczyszczoną. Dzięki temu pozbędziesz się resztek pestycydów.
2. Warzywa umieść w garnku, zalej wodą i gotuj około 15 minut. W międzyczasie dodaj sól, majeranek, tymianek, ziele angielskie oraz liście laurowe.
3. Przygotuj patelnię i usmaż na niej pokrojony w kawałki boczek oraz kiełbasę śląską.
4. Obierz cebulę i pokrój w małe kosteczki. Włóż ją przed krojeniem na chwilę do wody, dzięki czemu nie będą Ci lecieć łzy od pieczenia. Zeszklij na małym ogniu aż do zarumienienia.
5. Wyjmij z garnka wszystkie warzywa użyte w celu przygotowania wywaru.
6. Pokrój ziemniaki na małe kosteczki, umyj, a następnie dodaj do garnka wraz z cebulą, boczkiem, kiełbasą. Wlej do garnka zakwas na żurek i śmietanę, po czym gotuj przez około 20 minut.
7. Dodaj czosnek i w razie potrzeby kolejny raz dopraw do smaku przyprawami z przepisu.
8. Na żurek możesz położyć odrobinę koperku, aby uzyskać piękny wygląd. Smacznego.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/jak-zrobic-pyszny-zurek/fpc73zy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz