Czosnek jest bardzo ceniony od dawien dawna w medycynie ludowej. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, grzybobójcze i bakteriobójcze. Jest naturalnym antybiotykiem. Wpływa na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit, a jak wiadomo – zdrowe jelita to zdrowy cały organizm.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/hiszpanska-zupa-czosnkowa/ej59cl1
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie tofu (ok. 180 g)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 4 główki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 ugotowane jajka
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Tofu kroimy w małą kostkę.Cały czosnek wyciskamy przez praskę.
- Tofu podsmażamy w garnku na oliwie na złocisty kolor przez ok. 5 minut. Dodajemy wyciśnięty czosnek i całość smażymy dosłownie minutę. Dolewamy sos sojowy, a po chwili bulion warzywny.
- Dorzucamy przyprawy: tymianek i wędzoną paprykę. Gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Do każdej porcji dorzucamy ugotowane, przekrojone na pół jajko.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/hiszpanska-zupa-czosnkowa/ej59cl1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz