wtorek, 30 października 2018

KURCZAK CURRY

Kurczak curry
  • Przygotowanie: 20 minut
  • Gotowanie: 50 minut
  • Danie gotowe w: 70 minut
  • Kalorie: 330 kcal/porcja
  • Liczba porcji: 4

GŁÓWNE SKŁADNIKI

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 60 dekagramów piersi z kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka jogurtu
  • 10 dekagramów sklarowanego masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 papryczka chili

PRZYPRAWY I ZIOŁA:

  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 15 pokruszonych ziaren kardamonu
  • 20 goździków

Jak zrobić kurczaka curry?

Zacznij od marynaty. Do jej przygotowania potrzebujesz jogurtu, soku wyciśniętego z połówki cytryny oraz kilku z wymienionych wyżej przypraw, w tym kurkumy, mielonego kuminu, pieprzu i pieprzu cayenne.
Zabierz się za mięso – umyj kurczaka i pokrój go w kostkę. Zalej mięso marynatą i odstaw na bok.
Pokrój cebulę w talarki i drobno posiekaj czosnek. Umytą papryczkę chili pokrój w małe krążki.
Sklaruj masło, topiąc je na małym ogniu i zbierając z wierzchu tłustą pianę. Dodaj przyprawy: kolendrę, gorczycę, kardamon i goździki. Poczekaj, aż przyprawy ładnie się zrumienią.
Następnie zeszklij cebulę. Dołóż czosnek, papryczkę chili oraz imbir. Nie przerywaj smażenia, dopóki cebula nie zbrązowieje. Dopiero wtedy zdejmij patelnię z ognia, dosyp trochę mąki i wymieszaj.
Wlej do garnka bulion i zagotuj go. Przełóż do środka kurczaka wraz z marynatą. Oprósz solą i zamieszaj. Gotuj mięso na wolnym ogniu aż zmięknie, a sos nabierze gęstszej konsystencji.
. Przepis na kurczaka curry jest już gotowy! Możesz podawać mięso oblane sosem wraz z ryżem i świeżą kolendrą.

źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/co-na-obiad-przepisy-na-caly-tydzien/3v41ztb

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz