GŁÓWNE SKŁADNIKI
LISTA SKŁADNIKÓW:
- 60 dekagramów piersi z kurczaka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka jogurtu
- 10 dekagramów sklarowanego masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 papryczka chili
PRZYPRAWY I ZIOŁA:
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 1/2 pęczka kolendry
- 15 pokruszonych ziaren kardamonu
- 20 goździków
Jak zrobić kurczaka curry?
Zacznij od marynaty. Do jej przygotowania potrzebujesz jogurtu, soku wyciśniętego z połówki cytryny oraz kilku z wymienionych wyżej przypraw, w tym kurkumy, mielonego kuminu, pieprzu i pieprzu cayenne.
Zabierz się za mięso – umyj kurczaka i pokrój go w kostkę. Zalej mięso marynatą i odstaw na bok.
Pokrój cebulę w talarki i drobno posiekaj czosnek. Umytą papryczkę chili pokrój w małe krążki.
Sklaruj masło, topiąc je na małym ogniu i zbierając z wierzchu tłustą pianę. Dodaj przyprawy: kolendrę, gorczycę, kardamon i goździki. Poczekaj, aż przyprawy ładnie się zrumienią.
Następnie zeszklij cebulę. Dołóż czosnek, papryczkę chili oraz imbir. Nie przerywaj smażenia, dopóki cebula nie zbrązowieje. Dopiero wtedy zdejmij patelnię z ognia, dosyp trochę mąki i wymieszaj.
Wlej do garnka bulion i zagotuj go. Przełóż do środka kurczaka wraz z marynatą. Oprósz solą i zamieszaj. Gotuj mięso na wolnym ogniu aż zmięknie, a sos nabierze gęstszej konsystencji.
. Przepis na kurczaka curry jest już gotowy! Możesz podawać mięso oblane sosem wraz z ryżem i świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz