niedziela, 28 października 2018

ROSÓŁ JAK U MAMY

Rosół


    • Danie gotowe w:około 2 godziny
    • Kalorie:350 kcal w 1 porcji
    • Liczba porcji:8
  • GŁÓWNE SKŁADNIKI

    • 0,75 kilograma mięsa wołowego na kości
    • 50 dekagramów porcji rosołowych (sprawdzą się zarówno udka, skrzydełka, jak i pierś z kurczaka)
    • 7 ziarenek pieprzu
    • sól do smaku
    • 2 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 liście laurowe,
    • pęczek natki pietruszki
    • 4 marchewki
    • 1 pietruszka
    • makaron
    • pół selera
    • pół pora
    • pół średniej wielkości kalarepy
    • odrobina magi
    Przygotowanie:
    Umyj mięso wołowe, a następnie przełóż do dużych rozmiarów garnka. Zalej wodą, dodaj soli i zagotuj. Po około 30 minutach gotowania dodaj części drobiowe do naczynia i kontynuuj gotowanie. Na powierzchni wody mogą gromadzić się szumowiny. Usuwaj je na bieżąco.
    Pokrój cebulkę na drobniutkie kawałki i zeszklij na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek.
    Pokrój wszystkie warzywa na kosteczki i wrzuć razem z warzywami do garnka w momencie, kiedy wywar mięsny uzyska klarowność.
    Dodaj do zupy czosnek oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
    W momencie kiedy mięso stanie się miękkie, możesz już przejść do przecedzenia zupy. Umieść ją w wazie, która zapobiegnie przestygnięciu rosołu przed podaniem.
    Dodaj do zupy makaron – najlepiej typu nitki – a następnie w razie konieczności dopraw za pomocą magi, soli i pieprzu. Pokrój wyjęte wcześniej z zupy marchewki i seler na małe kawałki i wrzuć do zupy. Na koniec przyozdób rosół za pomocą natki pietruszki. 
    źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz