czwartek, 25 października 2018

Kapuśniak, który syci i rozgrzewa

Żadna zupa tak skutecznie Cię nie rozgrzeje i nie nasyci, jak tradycyjny kapuśniak. Jest to potrawa, której bazą jest boczek oraz kapusta kiszona – jej spożywanie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Jak zrobić kapuśniak, który nie będzie zbyt tłusty ani kaloryczny? Wykorzystaj proponowany przez nas przepis, a na pewno przygotujesz posiłek, który będzie smakował zarówno Tobie, jak i całej rodzinie. Kapuśniak najlepiej smakuje podawany z ziemniakami. Możesz również jeść go w towarzystwie pieczywa.

Kapuśniak

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 600 gramów kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 średnie ziemniaki
  • 120 gramów boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 marchew
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • ¼ selera
  • pół pora
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obierz ziemniaki, pokrój je w kosteczkę i gotuj w osobnym naczyniu aż do miękkości. Pozostaw w garnku i trzymaj pod pokrywką. Aby nie przestygły może sz dodatkowo owinąć naczynie kocem.
  2. Pokrój boczek, cebulę i czosnek i usmaż na oliwie z oliwek.
  3. Posiekaj kiszoną kapustę na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowała i nie ciągnęła w trakcie jedzenia kapuśniaku.
  4. Rozpuść bulion we wrzątku.
  5. Wrzuć kapustę na patelnię i chwilę podsmaż. W międzyczasie dolej bulion.
  6. Kapusta powinna dusić się w bulionie przez około 15 minut. Jeżeli bulion wyparuje, możesz dolać nieco wody.
  7. Wypełnij garnek wodą i umieść w nim zawartość patelni. Dodaj wszystkie przyprawy, które uwzględnia przepis. W celu zagęszczenia zupy, wsyp do naczynia mąkę ziemniaczaną. Gotuj przez około 25 minut.
  8. Nałóż odrobinę kapuśniaku na łyżkę i sprawdź, czy jest już wystarczająco doprawiony. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
  9. Podawaj z ugotowanymi wcześniej ziemniakami oraz z pieczywem.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/kapusniak/3v6cvfm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz