Żadna zupa tak skutecznie Cię nie rozgrzeje i nie nasyci, jak tradycyjny kapuśniak. Jest to potrawa, której bazą jest boczek oraz kapusta kiszona – jej spożywanie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Jak zrobić kapuśniak, który nie będzie zbyt tłusty ani kaloryczny? Wykorzystaj proponowany przez nas przepis, a na pewno przygotujesz posiłek, który będzie smakował zarówno Tobie, jak i całej rodzinie. Kapuśniak najlepiej smakuje podawany z ziemniakami. Możesz również jeść go w towarzystwie pieczywa.
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 600 gramów kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 średnie ziemniaki
- 120 gramów boczku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 natka pietruszki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 marchew
- oliwa z oliwek extra virgin
- ¼ selera
- pół pora
- 1 kostka rosołowa
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
- Obierz ziemniaki, pokrój je w kosteczkę i gotuj w osobnym naczyniu aż do miękkości. Pozostaw w garnku i trzymaj pod pokrywką. Aby nie przestygły może sz dodatkowo owinąć naczynie kocem.
- Pokrój boczek, cebulę i czosnek i usmaż na oliwie z oliwek.
- Posiekaj kiszoną kapustę na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowała i nie ciągnęła w trakcie jedzenia kapuśniaku.
- Rozpuść bulion we wrzątku.
- Wrzuć kapustę na patelnię i chwilę podsmaż. W międzyczasie dolej bulion.
- Kapusta powinna dusić się w bulionie przez około 15 minut. Jeżeli bulion wyparuje, możesz dolać nieco wody.
- Wypełnij garnek wodą i umieść w nim zawartość patelni. Dodaj wszystkie przyprawy, które uwzględnia przepis. W celu zagęszczenia zupy, wsyp do naczynia mąkę ziemniaczaną. Gotuj przez około 25 minut.
- Nałóż odrobinę kapuśniaku na łyżkę i sprawdź, czy jest już wystarczająco doprawiony. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
- Podawaj z ugotowanymi wcześniej ziemniakami oraz z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz