GŁÓWNE SKŁADNIKI
- pół kilo filetu z dorsza
- marchewka
- cebula
- papryka czerwona
- papryka zielona
- pół selera
- pomidor
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- mielona papryka słodka i ostra
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- majeranek
- uniwersalna przyprawa, typu wegeta
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle w większym rondlu.
Kiedy cebula się zeszli, dodajemy pokrojone w słupki marchewkę oraz seler. Wszystko podsmażamy i pod koniec dodajemy pokrojony w paseczki czosnek.
Po chwili, warzywa zalewamy ok. 1 litrem wody, przyprawiamy dwoma łyżeczkami wegety i przykrywamy.
Całość dusimy około pół godziny.
Po tym czasie, dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 10 minut.
Następnie dodajemy pokrojone papryki oraz pomidora i przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem oraz paprykami.
Gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną i wtedy dodajemy pokrojoną na większe kawałki rybę.
Gotujemy wszystko przez około kwadrans.
Gotową zupę nalewamy do talerzy i posypujemy ją posiekaną natką pietruszki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle w większym rondlu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz