niedziela, 28 października 2018

ZUPA RYBNA

Zupa rybna


  • Przygotowanie:20 min
  • Gotowanie: 1 h
  • Danie gotowe w:1 h 20 min
  • Kalorii w 100 g:ok. 150 kcal
  • Liczba porcji: 4

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • pół kilo filetu z dorsza
  • marchewka
  • cebula
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • pół selera
  • pomidor
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona papryka słodka i ostra
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • majeranek
  • uniwersalna przyprawa, typu wegeta
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle w większym rondlu.
Kiedy cebula się zeszli, dodajemy pokrojone w słupki marchewkę oraz seler. Wszystko podsmażamy i pod koniec dodajemy pokrojony w paseczki czosnek.
Po chwili, warzywa zalewamy ok. 1 litrem wody, przyprawiamy dwoma łyżeczkami wegety i przykrywamy.
Całość dusimy około pół godziny.
Po tym czasie, dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 10 minut.
Następnie dodajemy pokrojone papryki oraz pomidora i przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem oraz paprykami.
Gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną i wtedy dodajemy pokrojoną na większe kawałki rybę.
Gotujemy wszystko przez około kwadrans.
Gotową zupę nalewamy do talerzy i posypujemy ją posiekaną natką pietruszki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle w większym rondlu.

źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz