GŁÓWNE SKŁADNIKI
- porcja rosołowa (najlepiej z kaczki)
- 1 duża lub 2 małe pietruszki
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 ziemniaki
- 1/8 główki kapusty
- 0,5 kg buraków
- 2 małe lub 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- puszka białej lub czerwonej fasoli
- ok. pół szklanki sosu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyć porcję rosołową. Zdjąć z niej skórę, jeśli bulion ma nie być zbyt tłusty. Włożyć mięso do garnka, zalać ok. 2l wody i gotujemy.
Pokroić marchewkę i pietruszkę w kostkę lub paski.
Kiedy mięso zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dodać do niego marchew, pietruszkę, selera, por, ziele angielskie, liście laurowe, gotować na małym ogniu ok. godzinę.
Umyć buraki i gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Kiedy buraki przestygną obrać je ze skóry, a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Posiekać kapustę i zagotować w lekko osolonej wodzie. Przecedzić bulion, oddzielić mięso od kostki i z powrotem dodać do bulionu.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać do bulionu i gotować ok 15 min. Pod koniec gotowania bulionu dodać do niego kapustę.
Obrać cebulę i pokroić ją w kostkę, a następnie poddusić na maśle na rozgrzanej patelni. Do cebuli dodać buraki i sos pomidorowy. Wszystko podsmażyć, mieszając co chwilę. Zasmażkę oraz fasolkę z puszki dodać do bulionu. Wszystko gotować przez chwilę.
Barszcz ukraiński doprawić do smaku i podawać od razu po zdjęciu z ognia.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz