niedziela, 28 października 2018

BARSZCZ UKRAIŃSKI

Barszcz ukraiński

  • Przygotowanie:ok. 20 min.
  • Gotowanie:ok. 1,5h.
  • Danie gotowe w:ok. 2h 10min.
  • Kalorie:ok. 100 kcal/porcja
  • Liczba porcji: 6

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • porcja rosołowa (najlepiej z kaczki)
  • 1 duża lub 2 małe pietruszki
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • 1/8 główki kapusty
  • 0,5 kg buraków
  • 2 małe lub 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • puszka białej lub czerwonej fasoli
  • ok. pół szklanki sosu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Umyć porcję rosołową. Zdjąć z niej skórę, jeśli bulion ma nie być zbyt tłusty. Włożyć mięso do garnka, zalać ok. 2l wody i gotujemy.
Pokroić marchewkę i pietruszkę w kostkę lub paski.
Kiedy mięso zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dodać do niego marchew, pietruszkę, selera, por, ziele angielskie, liście laurowe, gotować na małym ogniu ok. godzinę.
Umyć buraki i gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Kiedy buraki przestygną obrać je ze skóry, a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Posiekać kapustę i zagotować w lekko osolonej wodzie. Przecedzić bulion, oddzielić mięso od kostki i z powrotem dodać do bulionu.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać do bulionu i gotować ok 15 min. Pod koniec gotowania bulionu dodać do niego kapustę.
Obrać cebulę i pokroić ją w kostkę, a następnie poddusić na maśle na rozgrzanej patelni. Do cebuli dodać buraki i sos pomidorowy. Wszystko podsmażyć, mieszając co chwilę. Zasmażkę oraz fasolkę z puszki dodać do bulionu. Wszystko gotować przez chwilę.
Barszcz ukraiński doprawić do smaku i podawać od razu po zdjęciu z ognia.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz