wtorek, 30 października 2018

LOKSHEN KUGEL - MAKARONOWA ZAPIEKANKA NA SŁODKO

Lokshen kugel - zapiekanka makaronowa na słodko
  • Danie gotowe w: 30 min
  • Liczba porcji: 4

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 250 g pappardelle
  • 200 g serka wiejskiego
  • 250 g twarogu
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g miodu (tu: gryczany)
  • 100 g rodzynek
  • 3 jajka
  • 1/2 dużego jabłka albo jedno małe
  • łyżka masła
  • 1 laska wanilii
  • łyżka cynamonu

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie (można odjąć minutę od czasu gotowania, ponieważ makaron dojdzie w piekarniku). Do dużej miski dodaj pozostałe składniki – sery, śmietanę, jajka, miód, rodzynki, wanilię, cynamon, pokrojone w niewielkie kawałki jabłko (bez skórki) oraz masło roztopione na patelni. Wymieszaj wszystkie składniki. Masa powinna być dość płynna. Ugotowany makaron odcedź, przepłucz pod zimną wodą i zaczekaj, aż odcieknie. Dodaj makaron do miski z masą serową i dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż całość do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Piecz ok. 35-45 minut, aż góra zapiekanki ładnie się zezłoci.

źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/co-na-obiad-przepisy-na-caly-tydzien/3v41ztb

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz