GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 250 g pappardelle
- 200 g serka wiejskiego
- 250 g twarogu
- 100 g śmietany 18%
- 100 g miodu (tu: gryczany)
- 100 g rodzynek
- 3 jajka
- 1/2 dużego jabłka albo jedno małe
- łyżka masła
- 1 laska wanilii
- łyżka cynamonu
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie (można odjąć minutę od czasu gotowania, ponieważ makaron dojdzie w piekarniku). Do dużej miski dodaj pozostałe składniki – sery, śmietanę, jajka, miód, rodzynki, wanilię, cynamon, pokrojone w niewielkie kawałki jabłko (bez skórki) oraz masło roztopione na patelni. Wymieszaj wszystkie składniki. Masa powinna być dość płynna. Ugotowany makaron odcedź, przepłucz pod zimną wodą i zaczekaj, aż odcieknie. Dodaj makaron do miski z masą serową i dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż całość do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Piecz ok. 35-45 minut, aż góra zapiekanki ładnie się zezłoci.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/co-na-obiad-przepisy-na-caly-tydzien/3v41ztb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz