GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jabłka
- 15 dag orzechów włoskich
- 15 dag rodzynek
- tłuszcz i bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE
- Całe jajka, utrzeć robotem z cukrem, cukrem waniliowym i olejem.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon i utrzeć na gładką masę.
- Dodać rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Będzie dosyć gęste ciasto.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić na drobne cząstki (najłatwiej odkrawać małe kawałki z jabłka). Kawałki jabłek włożyć do ciasta i wymieszać łyżką.
- Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułą tartą formy. Piec ok 40 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/cynamonowiec-z-jablkami-i-bakaliami/pc2rsz6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz