Choć najczęściej bywają kojarzone z okresem karnawału oraz Tłustym Czwartkiem, tak naprawdę oponki z serem to rodzaj słodkiej przekąski, którą z powodzeniem możemy serwować przez cały rok, przy okazji różnych uroczystości lub też jako dodatek do codziennej popołudniowej kawy.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/oponki-serowe-z-lukrem-cynamonowym-przepis/7vhejms
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500 g półtłustego sera
- 1 łyżeczka octu
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 ml kwaśnej śmietany
DODATKOWO
- 1 mały kieliszek spirytusu
- cukier puder
LUKIER
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
Połączenie słodkiego cista, sera twarogowego oraz charakterystycznego cukru pudru, którym oprósza się usmażone oponki zapewnia prawdziwą ucztę dla zmysłów. Oponki z serem najlepiej smakują świeże, tuż po usmażeniu. Nie oznacza to jednak, że nie możemy ich podawać także następnego dnia, a wręcz przeciwnie – wówczas smakują równie dobrze.
Są proste w przygotowaniu i niezbyt pracochłonne, czyli wprost idealne dla każdego łasucha.
Sposób przygotowania:
- Ser wyjmujemy z opakowania, przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
- Mąkę przesiewamy i wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy przeciśnięty ser twarogowy, śmietanę, ocet, cukier i cukier waniliowy oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 cm (podczas wałkowania ciasto w razie konieczności podsypujemy mąką)
- Następnie przy pomocy szklanki z ciasta wykrawamy kółka. W każdym z nich wykrawamy mniejsze kółko (możemy wykorzystać kieliszek lub nakrętkę) tak, aby powstała z niego charakterystyczna oponka
- W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz (powinno go być tyle, aby oponki mogły się w nim swobodnie zanurzyć i aby można je było z łatwością przekręcać) z dodatkiem spirytusu (dzięki temu oponki podczas smażenia wchłoną mniej oleju). Na gorący tłuszcz wrzucamy oponki i smażymy z obu stron na rumiany kolor
- Gotowe przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Kiedy lekko przestygną, układamy je na dużej paterze i posypujemy cukrem pudrem
Gotowe oponki możemy też własnoręcznie pokryć przygotowanym lukrem cynamonowym.
- Przygotowanie lukru rozpoczynamy od wymieszania cukru pudru z cynamonem
- Następnie do miseczki stopniowo wlewamy wąskim strumieniem wodę, cały czas mieszając składniki, aż osiągną one satysfakcjonującą dla nas konsystencję
Przygotowując lukier w wersji klasycznej, zrezygnujmy po prostu z cynamonu. Lukrem polewamy wystudzone oponki. Opcjonalnie możemy posypać je po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową.
Aby przygotować oponki w nieco lżejszej wersji, a przy tym odrobinę urozmaicić przepis, zwykły ser twarogowy możemy zastąpić serkiem mascarpone. Pamiętajmy jednak, aby wówczas bardzo ostrożnie dodawać śmietanę, ograniczając jej ilość, żeby ciasto nie było za rzadkie (ewentualnie w takiej sytuacji możemy dosypać więcej mąki).
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/oponki-serowe-z-lukrem-cynamonowym-przepis/7vhejms
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz