piątek, 16 listopada 2018

Przepis na serowe oponki z dodatkiem lukru o smaku cynamonu

Choć najczęściej bywają kojarzone z okresem karnawału oraz Tłustym Czwartkiem, tak naprawdę oponki z serem to rodzaj słodkiej przekąski, którą z powodzeniem możemy serwować przez cały rok, przy okazji różnych uroczystości lub też jako dodatek do codziennej popołudniowej kawy.
  • Przygotowanie: 30 minut
  • Gotowanie: 20 minut
  • Danie gotowe w: 60 minut
  • Kalorie: 420 kcal
  • Liczba porcji: 35
Oponki serowe

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g półtłustego sera
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml kwaśnej śmietany

DODATKOWO

  • 1 mały kieliszek spirytusu
  • cukier puder

LUKIER

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
Połączenie słodkiego cista, sera twarogowego oraz charakterystycznego cukru pudru, którym oprósza się usmażone oponki zapewnia prawdziwą ucztę dla zmysłów. Oponki z serem najlepiej smakują świeże, tuż po usmażeniu. Nie oznacza to jednak, że nie możemy ich podawać także następnego dnia, a wręcz przeciwnie – wówczas smakują równie dobrze.
Są proste w przygotowaniu i niezbyt pracochłonne, czyli wprost idealne dla każdego łasucha. 

Sposób przygotowania:

  1. Ser wyjmujemy z opakowania, przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
  2. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy przeciśnięty ser twarogowy, śmietanę, ocet, cukier i cukier waniliowy oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 cm (podczas wałkowania ciasto w razie konieczności podsypujemy mąką)
  3. Następnie przy pomocy szklanki z ciasta wykrawamy kółka. W każdym z nich wykrawamy mniejsze kółko (możemy wykorzystać kieliszek lub nakrętkę) tak, aby powstała z niego charakterystyczna oponka
  4. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz (powinno go być tyle, aby oponki mogły się w nim swobodnie zanurzyć i aby można je było z łatwością przekręcać) z dodatkiem spirytusu (dzięki temu oponki podczas smażenia wchłoną mniej oleju). Na gorący tłuszcz wrzucamy oponki i smażymy z obu stron na rumiany kolor
  5. Gotowe przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Kiedy lekko przestygną, układamy je na dużej paterze i posypujemy cukrem pudrem
Gotowe oponki możemy też własnoręcznie pokryć przygotowanym lukrem cynamonowym.
  1. Przygotowanie lukru rozpoczynamy od wymieszania cukru pudru z cynamonem
  2. Następnie do miseczki stopniowo wlewamy wąskim strumieniem wodę, cały czas mieszając składniki, aż osiągną one satysfakcjonującą dla nas konsystencję
Przygotowując lukier w wersji klasycznej, zrezygnujmy po prostu z cynamonu. Lukrem polewamy wystudzone oponki. Opcjonalnie możemy posypać je po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową.
Aby przygotować oponki w nieco lżejszej wersji, a przy tym odrobinę urozmaicić przepis, zwykły ser twarogowy możemy zastąpić serkiem mascarpone. Pamiętajmy jednak, aby wówczas bardzo ostrożnie dodawać śmietanę, ograniczając jej ilość, żeby ciasto nie było za rzadkie (ewentualnie w takiej sytuacji możemy dosypać więcej mąki). 

źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/oponki-serowe-z-lukrem-cynamonowym-przepis/7vhejms

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz