Kotlety z ziemniaków to doskonały pomysł na smaczny i niedrogi obiad. Ich przygotowanie nie wymaga ani posiadania specjalnych umiejętności, ani dużych nakładów czasu.
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki bułki tartej
- masło klarowane do smażenia
SOS GRZYBOWY
- 125 ml śmietany kremówki
- 300 g grzybów
- 1/2 średniej cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kotlety z ziemniaków możemy podać też w formie ciepłej kolacji – idealnej dla wszystkich zabieganych przez cały dzień domowników. Choć przepis na ich przygotowanie jest raczej mało skomplikowany, tak naprawdę każdy z nas może go dowolnie modyfikować, dodając do niego nowe składniki lub zamieniając te, które już go tworzą.
Kotlety z ziemniaków najlepiej smakują podawane z sosem i surówką. Sprawdźmy, jak je przygotować we własnej kuchni.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki studzimy
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Solimy. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy curry i dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia
- Następnie łączymy z wcześniej przygotowanymi ziemniakami. Do masy dodajemy jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy tak, aby powstała nam jednolita masa, z której kolejno formujemy 4 kotlety
- Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z każdej strony na rumiany kolor przez około 4 minuty
- Grzyby obieramy, płuczemy, osuszamy przy pomocy papierowych ręczników, a następnie kroimy na mniejsze kawałki
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy posiekaną cebulę. Przez chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek, a na końcu grzyby. Całość mieszamy
- Smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Sos gotujemy jeszcze przez około 4 minuty, aż zgęstniej. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz