poniedziałek, 5 listopada 2018

Owoce morza: frutti di mare po włosku

Owoce morza: frutti di mare po włosku

Owoce morza, czyli włoskie frutti di mare, są niezwykle popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Nic dziwnego są pyszne (trzeba się tylko do nich przekonać) i zdrowe. To bogate źródło białka, witamin z grupy B, jodu i selenu. Uznawane są również za afrodyzjak.

Składniki

  • 40 g sepii
  • 40 g ośmiornicy
  • 40 g kalmarów (pierścieni)
  • 20 g małże św. Jakuba
  • 1 małża nowozelandzka
  • 130 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • mała ostra świeża papryczka (pepperoncino)
  • 3 plastry  i 3 ćwiartki cytryny
  • 50 g oliwy
  • 50 ml  białego wina półwytrawnego lub wytrawnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sepie, ośmiornice i kalmary ugotuj  w wodzie, aż będą miękkie.
  • W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj 3 ząbki czosnku, 3 plasterki cytryny i pepperoncino. Po chwili, gdy oliwa nabierze już smaku i aromatu, dodaj owoce morza.
  • Wszystkie składniki na patelni podlej winem i duś około 5 minut, dodaj przekrojone na pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem.
  • Starannie ułóż potrawę na talerzu, posyp natką pietruszki, obok połóż ćwiartki cytryny.
  • Tak przyrządzone owoce morza poleca się również z dodatkiem grzanek, ryżu bądź spaghetti.
źródło: http://beszamel.se.pl/dania-glowne-miesne/owoce-morza-frutti-di-mare-po-wlosku,7758/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_poniedziałkowy&tqid=j_etcns0XFABAoMQOk9hs_XvXmwEvtXSeqsvraG2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz