Składniki
- ziemniaki 2 kg
- mąka pszenna 10 łyżek
- jajka 2 szt.
- Fix Schab a'la stroganoff Knorr 1 opak.
- Wędzony parzony boczek 20 dag
- cebula 2 szt.
- smalec 40 g
- śmietanka słodka 200 ml
- woda 150 ml
- sól 0,5 łyżek
Przygotowanie
- Krok 1Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedź na dużym sicie.
- Krok 2Następnie dodaj jaja, mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Krok 3Zagotuj osoloną wodę. Ciasto wyłóż na talerzyk i zsuwaj łyżką niewielkie ilości ciasta do gotującej wody. Gotuj około 3 minut.
- Krok 4Cebule pokrój razem z boczkiem w drobną kostkę i podsmaż z odrobiną smalcu.
- Krok 5Ugotowane kluski wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Włóż do garnka z boczkiem i razem chwilę podsmaż.
- Krok 6Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką. Zagotuj. Kluski podawaj z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz