Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Szare kluski, zwane też przecierakami lub żelaziakami (od sinego koloru, który zawdzięczają ziemniakom) przygotowuje się z tartych surowych ziemniaków . W trakcie ucierania ziemniaki utleniają się i ciemnieją. Stąd ich szary kolor. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, w Wielkopolsce, w Łódzkiem, na Pomorzu i Kujawach.
Szare kluski, zwane też przecierakami lub żelaziakami (od sinego koloru, który zawdzięczają ziemniakom) przygotowuje się z tartych surowych ziemniaków . W trakcie ucierania ziemniaki utleniają się i ciemnieją. Stąd ich szary kolor. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, w Wielkopolsce, w Łódzkiem, na Pomorzu i Kujawach.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Odcisnąć sok, dodać mąkę, jajka i szczyptę soli, wymieszać (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać więcej mąki).
- W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta. Kluski gotować 5-10 minut (w zależności od wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
źródło: http://beszamel.se.pl/kluski-i-pyzy/szare-kluski-przecieraki-zelaziaki-przepis-na-kluski-z-surowych-ziemniakow,18390/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz