Kurczaka z warzywami możemy przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj przedstawię propozycję na pieczonego kurczaka z ziemniakami i marchewką. Całość wygląda rewelacyjnie, zapach sam zaprasza do jedzenia, a smak soczystego i miękkiego kurczaka jest obłędny.
Warzywa pieczone w towarzystwie mięsa nabierają wyrazistego, oryginalnego smaku, którego nie uzyskamy gotując je osobno. Podczas pieczenia smaki wzajemnie się przenikają i nadają potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Ziemniaki i marchewka rozpływają się w ustach i najszybciej znikają, mimo że głównym bohaterem dania jest kurczak.
6. Danie jest gotowe, gdy warzywa i mięso są miękkie i zrumienione. To właśnie po to są dwa etapy pieczenia, by na końcu lekko zrumienić składniki potrawy. Najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzenie miękkości, ponieważ każdy piekarnik piecze troszkę inaczej i warto pod koniec obserwować nasze danie.
Kurczaka z ziemniakami i marchewką przekładamy na talerze i w razie potrzeby lekko solimy.
źródło: http://www.przygarach.pl/kurczak-pieczony-z-ziemniakami-i-marchewka/?fbclid=IwAR1J4qJfBtAn1ypMh5P-luxgrD7fy994fOL1PL7kCJ9mAKXf9u6n7-OtFfk
Warzywa pieczone w towarzystwie mięsa nabierają wyrazistego, oryginalnego smaku, którego nie uzyskamy gotując je osobno. Podczas pieczenia smaki wzajemnie się przenikają i nadają potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Ziemniaki i marchewka rozpływają się w ustach i najszybciej znikają, mimo że głównym bohaterem dania jest kurczak.
Marynata do mięsa:
- 4 pałki kurczaka
- słodka papryka- 1 łyżeczka
- oliwa- 2 lub 3 łyżki
- sól
- pierz
Reszta składników:
- marchewki- 5 szt.
- ziemniaki- 6,7 szt. średniej wielkości
- oregano- czubata łyżeczka
- zioła prowansalskie- czubata łyżeczka
- sól- płaska łyżeczka
- oliwa- 4 łyżki
Wykonanie:
- Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i wkładamy do miski. Dodajemy 2 lub 3 łyżki oliwy i mieszamy tak, by pokryła dokładnie nasze mięso. Następnie każdą pałkę z osobna obsypujemy z każdej strony przyprawami: pieprzem, solą i słodką papryką. Tak przygotowane pałki przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. trzy godziny.
- Po upływie tego czasu zajmujemy się przygotowaniem reszty składników. Ziemniaki kroimy na małe kawałki, nie za duże, nie za małe, a marchewkę kroimy w słupki. Warzywa dajemy do miski dolewając do nich 4 łyżki oliwy i posypując oregano, ziołami prowansalskimi oraz solą. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub po prostu ręką.
- Dużą blachę natłuszczamy oliwą, wystarczą 4 łyżki, tak by nie było też zbyt tłusto.
- Mięso z warzywami przekładamy na wysmarowaną blachę. Jeśli na dnie misek pozostały resztki marynaty, można je również dołożyć.
- Blachę wraz z przygotowanym daniem przykrywamy folią aluminiową, matową stroną folii na zewnątrz. Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 80 min.
6. Danie jest gotowe, gdy warzywa i mięso są miękkie i zrumienione. To właśnie po to są dwa etapy pieczenia, by na końcu lekko zrumienić składniki potrawy. Najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzenie miękkości, ponieważ każdy piekarnik piecze troszkę inaczej i warto pod koniec obserwować nasze danie.
Kurczaka z ziemniakami i marchewką przekładamy na talerze i w razie potrzeby lekko solimy.
źródło: http://www.przygarach.pl/kurczak-pieczony-z-ziemniakami-i-marchewka/?fbclid=IwAR1J4qJfBtAn1ypMh5P-luxgrD7fy994fOL1PL7kCJ9mAKXf9u6n7-OtFfk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz