Składniki:
ciasto:
- mąka pszenna3 szklanki
- mleko2 szklanki
- drożdże30 g
- cukier1 szczypta
- 6 szt.
- 4 szt.
- sól1 szczypta
- Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
farsz:
- główki kapusty włoskiej lub małe główki kapusty białej2 szt.
- duża cebula1 szt.
- masło lub margaryna2 łyżki
- jajka3 szt.
- Ziele angielskie z Meksyku Knorr2 szt.
- pieprz czarny w ziarenkach1 łyżka
Przygotowanie:
- Krok 1Szklankę mąki zmieszaj z dwoma szklankami wrzącego mleka, ostudź. Dodaj utarte z odrobiną cukru drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn podrósł.
- Krok 2Sześć całych jaj i żółtka dobrze roztrzep, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Dosyp resztę mąki, posól i bardzo dokładnie wyrób. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
- Krok 3Główki kapusty pokrój w ćwiartki. Umyj w zimnej wodzie. Włóż do wrzątku, posól i ugotuj.
- Krok 4Wyjmij z garnka, gdy przestygną, odciśnij. Drobno posiekaj cebulę i przesmaż do zrumienienia. Dodaj kapustę i przesmaż. Wbij 2 jajka, wymieszaj, dodaj mielone ziele angielskie i przyprawę Knorr.
- Krok 5Gdy ciasto nieco się „ruszy”, podziel je w kawałki. Z każdego uformuj małą płaską bułkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włóż przygotowane nadzienie. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
- Krok 6Knysze ułóż na wysmarowanej blasze i gdy podrosną wstaw do średnio gorącego piekarnika na 25 - 30 minut. Upieczone ułóż na półmisku. Podawaj na gorąco polane stopionym masłem.
źródło: https://www.przepisy.pl/przepis/knysze-z-kapusta?menu-of-the-day=2018-11-04,cold_appetizer&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2018-11-04&utm_content=cold_appetizer
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz