poniedziałek, 5 listopada 2018

Knysze z kapustą


Knysze z kapustÄ…

Składniki:


ciasto:

    • mąka pszenna
      3 szklanki
    • mleko
      2 szklanki
    • drożdże
      30 g
    • cukier
      1 szczypta
    • 6 szt.
    • 4 szt.
    • sól
      1 szczypta
    • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

farsz:

  • główki kapusty włoskiej lub małe główki kapusty białej
    2 szt.
  • duża cebula
    1 szt.
  • masło lub margaryna
    2 łyżki
  • jajka
    3 szt.
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr
    2 szt.
  • pieprz czarny w ziarenkach
    1 łyżka

Przygotowanie:

    •  
      Knysze z kapustą – krok 1
      Krok 1
      Szklankę mąki zmieszaj z dwoma szklankami wrzącego mleka, ostudź. Dodaj utarte z odrobiną cukru drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn podrósł.
    •  
      Knysze z kapustą – krok 2
      Krok 2
      Sześć całych jaj i żółtka dobrze roztrzep, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Dosyp resztę mąki, posól i bardzo dokładnie wyrób. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
    •  
      Knysze z kapustą – krok 3
      Krok 3
      Główki kapusty pokrój w ćwiartki. Umyj w zimnej wodzie. Włóż do wrzątku, posól i ugotuj.
    •  
      Knysze z kapustą – krok 4
      Krok 4
      Wyjmij z garnka, gdy przestygną, odciśnij. Drobno posiekaj cebulę i przesmaż do zrumienienia. Dodaj kapustę i przesmaż. Wbij 2 jajka, wymieszaj, dodaj mielone ziele angielskie i przyprawę Knorr.
    •  
      Knysze z kapustą – krok 5
      Krok 5
      Gdy ciasto nieco się „ruszy”, podziel je w kawałki. Z każdego uformuj małą płaską bułkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włóż przygotowane nadzienie. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
    •  
      Knysze z kapustą – krok 6
      Krok 6
      Knysze ułóż na wysmarowanej blasze i gdy podrosną wstaw do średnio gorącego piekarnika na 25 - 30 minut. Upieczone ułóż na półmisku. Podawaj na gorąco polane stopionym masłem.
źródło: https://www.przepisy.pl/przepis/knysze-z-kapusta?menu-of-the-day=2018-11-04,cold_appetizer&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2018-11-04&utm_content=cold_appetizer
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz