Składniki :
- 1 por (bez zielonej części)
- 2 średnie gruszki
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- sól wg własnego uznania
- pieprz wg własnego uznania
Przygotowanie :
- Umyć i obrać pora i gruszki.
- Pora kroimy na cienkie pół plastry, natomiast gruszki ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Odciśnij gruszki z nadmiaru soku.
- Do miseczki wkładamy pokrojonego pora i startą gruszkę, polewamy wcześniej wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Do surówki dodaj jogurt, majonez i dokładnie wymieszaj.
- Teraz czas na przyprawy, najpierw cukier, następnie sól i pieprz ( dodawaj stopniowo, aby nie przesadzić z ilością).
- Całość dobrze mieszamy, a kiedy doprawisz odpowiednio według własnego uznania włóż na około 15 minut do lodówki.
- Surówka najlepiej smakuje kiedy jest dobrze schłodzona.
źródło: http://www.przygarach.pl/najlepsza-surowka-do-obiadu-jaka-jadlam-koniecznie-wyprobuj-tego-genialnego-polaczenia-skladnikow-oszalejesz-z-zachwytu/?fbclid=IwAR0YvdazzBCKuifDeCAqXI2elHVUXlA1G9KETllLBmnbXPru53yQ7rqJFXE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz