piątek, 23 listopada 2018

Kurczak Pieczony Z Ziemniakami I Marchewką

Kurczaka z warzywami możemy przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj przedstawię propozycję na pieczonego kurczaka z ziemniakami i marchewką. Całość wygląda rewelacyjnie, zapach sam zaprasza do jedzenia, a smak soczystego i miękkiego kurczaka jest obłędny.
Warzywa pieczone w towarzystwie mięsa nabierają wyrazistego, oryginalnego smaku, którego nie uzyskamy gotując je osobno. Podczas pieczenia smaki wzajemnie się przenikają i nadają potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.  Ziemniaki i marchewka rozpływają się w ustach i najszybciej znikają, mimo że głównym bohaterem dania jest kurczak.

Marynata do mięsa:

  • 4 pałki kurczaka
  • słodka papryka- 1 łyżeczka
  • oliwa- 2 lub 3 łyżki
  • sól
  • pierz

Reszta składników:

  • marchewki- 5 szt.
  • ziemniaki- 6,7 szt. średniej wielkości
  • oregano- czubata łyżeczka
  • zioła prowansalskie- czubata łyżeczka
  • sól- płaska łyżeczka
  • oliwa- 4 łyżki

Wykonanie:

  1. Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i wkładamy do miski. Dodajemy 2 lub 3 łyżki oliwy i mieszamy tak, by pokryła dokładnie nasze mięso. Następnie każdą pałkę z osobna obsypujemy z każdej strony przyprawami: pieprzem, solą i słodką papryką. Tak przygotowane pałki przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. trzy godziny.
  2. Po upływie tego czasu zajmujemy się przygotowaniem reszty składników. Ziemniaki kroimy na małe kawałki, nie za duże, nie za małe, a marchewkę kroimy w słupki. Warzywa dajemy do miski dolewając do nich 4 łyżki oliwy i posypując oregano, ziołami prowansalskimi oraz solą. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub po prostu ręką.
  3. Dużą blachę natłuszczamy oliwą, wystarczą 4 łyżki, tak by nie było też zbyt tłusto.
  4. Mięso z warzywami przekładamy na wysmarowaną blachę. Jeśli na dnie misek pozostały resztki marynaty, można je również dołożyć.
  5. Blachę wraz z przygotowanym daniem przykrywamy folią aluminiową, matową stroną folii na zewnątrz. Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 80 min.
Sposób pieczenia ze względu na warzywa odbywa się w dwóch etapach. Najpierw pałki z ziemniakami i marchewką przykryte folią aluminiową pieczemy w piekarniku przez 60 min w 170 stopniach. Grzanie od dołu plus grzanie z termoobiegiem. Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
6. Danie jest gotowe, gdy warzywa i mięso są miękkie i zrumienione. To właśnie po to są dwa etapy pieczenia, by na końcu lekko zrumienić składniki potrawy. Najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzenie miękkości, ponieważ każdy piekarnik piecze troszkę inaczej i warto pod koniec obserwować nasze danie.
Kurczaka z ziemniakami i marchewką przekładamy na talerze i w razie potrzeby lekko solimy.

źródło: http://www.przygarach.pl/kurczak-pieczony-z-ziemniakami-i-marchewka/?fbclid=IwAR1J4qJfBtAn1ypMh5P-luxgrD7fy994fOL1PL7kCJ9mAKXf9u6n7-OtFfk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz