Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku Przepis pobrany z bloga: roznesmakiwkuchni.blogspot.com
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 szkl. miodu
- 1/2 szkl. cukru
- łyżeczka sody
- 3 jajka
- łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę goździków mielonych )
Krem:
- 2 szkl. mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 200 g masła
- 1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- polewa czekoladowa
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania
- Miód z cukrem zagotować, cały czas mieszając.
- Gorącym miodem sparzyć mąkę i wymieszać , aby nie powstały grudki.
- Dodać jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części.
- Każdą rozwałkować do wymiarów blachy na papierze do pieczenia.
- Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C.
- Odstawić do wystygnięcia.
Krem:
- Zagotować mleko , wsypać kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 – 5 minut .
- Pozostawić krem do ostygnięcia.
- Utrzeć masło z miękkim cukrem .
- Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła.
- Placki ciasta przełożyć kremem.
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki margaryny
Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , która polewamy wierzch ciasta.
Dodatkowo:
- Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich .
- Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz