poniedziałek, 5 listopada 2018

Tuńczyk w orientalnym sosie

Tuńczyk w orientalnym sosie

Składniki:


Świeży tuńczyk ( może być inna ryba o zwartej strukturze) - 400
gramów
Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
Makaron ryżowy vernicchelli (można zastąpić zwykłym makaronem) -
100 gramów
szalotki - 5 sztuk
mała ostra papryka - 1 sztuka
groszek cukrowy - 100 gramów
czerwony słodki ziemniak (patat) - 1 sztuka
limonka - 1 sztuka
szczypior - 1 pęczek
olej rzepakowy - 30 mililitrów

.
Sposób przygotowania:


1. Szalotki obierz przekrój na cztery, posiekaj paprykę, patata obierz i pokrój po długości na cztery części, następnie pokrój w
plastry. Ziemniaka zanurz na 5 minut w gotującej się wodzie.
2. Do tej samej wody zanurz na 5 minut makaron ryżowy. Rybę pokrój w grubą kostkę 1 centymetr na 1 centymetr, podsmaż ją
z obu stron na patelni, przełóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż szalotkę, ostrą paprykę i patata, dodaj groszek cukrowy i z
powrotem przełóż na patelnię rybę.
3. Fix Knorr wymieszaj z wodą w proporcjach podanych na opakowaniu. Zalej nim podsmażone produkty.
4. Całość zagotuj, dopraw sokiem z limonki, dodaj posiekany makaron ryżowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj,
podawaj posypane kawałkami szczypioru.

źródło: https://www.przepisy.pl/przepis/tunczyk-w-orientalnym-sosie?menu-of-the-day=2018-11-04,main&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2018-11-04&utm_content=main

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz