Składniki:
- 2 cebule
- 6-7 matiasów
- 4 łyżki octu (10%)
- 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do zalania śledzi
Przygotowanie:
Śledzie moczymy przez 2 godz. w wodzie, następnie wylewamy wodę i zalewamy świeżą, dodając do niej 4 łyżki octu i 2 łyżki oleju. Potem mieszamy i moczymy w niej śledzie przez około 2 godz. (to sprawi, że śledzie nabiorą wyrazistego smaku, a ocet będzie praktycznie niewyczuwalny)
Potem wyjmujemy śledzie i kroimy na kawałeczki „na raz”, układamy je słoiku. Ważne aby na przemian przekładać cebulką pokrojoną w półplasterki. Na samym końcu zalewamy olejem, żeby je przekryć, zakręcamy słoiczek i odstawiamy na przynajmniej 2 godzinki do lodówki, a najlepiej na całą noc. W moim domu naprawdę znikają bardzo szybko:)
źródło: http://www.przygarach.pl/tradycyjny-pyszny-sledz-w-oleju-z-cebulka-najprostszy-do-zrobienia-u-mnie-znikaja-szybko/?fbclid=IwAR10K57RTLxzmUZwiRuNlOjs13NASY43ZRP7Da-7yCp2XS_L1rfsMGc_grM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz