GŁÓWNE SKŁADNIKI
- polędwiczki wieprzowe - 2 na 4 osoby, 3 na 6 itp.
- masło - 1 łyżka
- mąka - 1 łyżka
- przyprawy - zioła prowansalskie, sól, pieprz, majeranek
- chrzan tarty - 1 duża łyżka
- śmietana - 2 łyżki
- odrobina wody
Przygotowanie:
1. Polędwiczki należy najpierw umyć, a następnie doprawić, wcierając w mięso zioła i tworząc w ten sposób pyszną marynatę. W naczyniu żaroodpornym rozsmarowujemy trochę masła, a następnie układamy na nim gotowe mięso. Dodajemy też odrobinę wody, żeby wszystko od razu się nie przypiekło zbyt mocno i żeby mięso pozostało soczyste.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i wkładamy do niego naczynie żaroodporne z mięsem. Ustawiamy czas na 35 minut - aż do momentu, gdy mięso się ładnie upiecze.
3. Kiedy w piecu będzie się piec polędwica wieprzowa, przepis radzi jak wykonać do niej sos chrzanowy. Zaczynamy od wymieszania ze sobą śmietany oraz tartego chrzanu. Dodajemy również trochę wody i łyżkę mąki dla zagęszczenia.
4. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy mięso tłuszczem, który się z niego wytapia. Kiedy już polędwica wieprzowa się upiecze, wykładamy ją na talerz i kroimy. Pozostały tłuszcz dodajemy zaś do sosu i gotujemy go.
5. Jak zrobić polędwicę wieprzową? Jak widać nie jest to zadanie trudne. Sam sposób podania również może być bardzo kreatywny - najlepiej jednak pokroić kilka kawałków mięsa i oblać je sosem, a następnie ozdobić świeżymi ziołami (na przykład bazylią).
źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/co-na-obiad-przepisy-na-caly-tydzien/3v41ztb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz