niedziela, 28 października 2018

ZUPA GRZYBOWA Z SEREM KORYCIŃSKIM

Zupa grzybowa z serem korycińskim

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 20 dag nadbużańskich grzybów suszonych
  • 1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1½ l wywaru mięsnego (najlepszy na kościach wołowych)
  • pieprz
  • 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką
  • ½ pęczka świeżego koperku do posypania
  • grzanki (opcjonalnie)

Przygotowanie:


Grzyby moczymy na noc w niewielkiej ilości wody, potem wyjmujemy z wody, ale jej nie wylewamy. Kroimy je w paseczki. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce – tylko por kroimy w paseczki. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle w garnku do gotowania zupy. Gdy będzie miękka i przejrzysta, wkładamy grzyby oraz starte warzywa. Dwa razy mieszamy, a potem zalewamy całość gorącym wywarem i dodajemy wodę z moczenia grzybów.
Gotujemy razem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą (około 45 minut na małym ogniu). Dosmaczamy hojnie pieprzem. Dwie minuty przed końcem gotowania do zupy wkładamy ser koryciński pokrojony w kostkę. Posypujemy koperkiem.
Podajemy z grzankami lub bez.

źródło: https://gotowanie.onet.pl/porady/tresciwe-zupy-warto-je-jesc-12-swietnych-przepisow/mcw4ps2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz