piątek, 3 maja 2013

Koper włoski na męską potencję


W tej sałatce króluje aromatyczny fenkuł, czyli koper włoski. Ze swoich właściwości pobudzających znany był w całym antycznym świecie. W Indiach pito z niego sok mieszany z miodem, mlekiem i lukrecją, dzisiaj używamy go najczęściej w sałatkach.
Sałatka z koprem włoskim i kozim serem

  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 150 g rukoli
  • 4-6 liści sałaty
  • 100 g orzechów włoskich
  • 6 dużych śliwek
  • 200 g miękkiego sera koziego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Orzechy upraż na suchej patelni. Sałatę i rukolę umyj i osusz. Bulwę kopru pokrój na cienkie plasterki, a śliwki na ćwiartki. Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na czterech talerzach rozłóż sałatę, rukolę i plasterki kopru, dodaj śliwki, posyp pokruszonym kozim serkiem i orzechami. Polej sosem i podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.


Autor: Zuzanna Wiciejowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz