W tej sałatce króluje aromatyczny fenkuł, czyli koper włoski. Ze swoich właściwości pobudzających znany był w całym antycznym świecie. W Indiach pito z niego sok mieszany z miodem, mlekiem i lukrecją, dzisiaj używamy go najczęściej w sałatkach.
Sałatka z koprem włoskim i kozim serem
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 150 g rukoli
- 4-6 liści sałaty
- 100 g orzechów włoskich
- 6 dużych śliwek
- 200 g miękkiego sera koziego
- 1/4 szklanki oliwy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Orzechy upraż na suchej patelni. Sałatę i rukolę umyj i osusz. Bulwę kopru pokrój na cienkie plasterki, a śliwki na ćwiartki. Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na czterech talerzach rozłóż sałatę, rukolę i plasterki kopru, dodaj śliwki, posyp pokruszonym kozim serkiem i orzechami. Polej sosem i podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz