piątek, 3 maja 2013

Szparagi

Szparagi uznawane są za jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków.
Szparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowym

  • 500 g zielonych szparagów
  • 60 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól
  • 70 g rukoli
  • 2 łyżki sezamu

Sezam upraż na suchej patelni. Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz i przełóż do miski z wodą i lodem, aby je zahartować. W dużej misce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, kolendrę i sól. Dodaj odsączone szparagi i dobrze wymieszaj. Na talerz wyłóż rukolę, na nią szparagi, całość polej pozostałym sosem i posyp prażonym sezamem.

Autor: Marta Gessler

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz