Szparagi uznawane są za jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków.
Szparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowym
- 500 g zielonych szparagów
- 60 ml octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- sól
- 70 g rukoli
- 2 łyżki sezamu
Sezam upraż na suchej patelni. Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz i przełóż do miski z wodą i lodem, aby je zahartować. W dużej misce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, kolendrę i sól. Dodaj odsączone szparagi i dobrze wymieszaj. Na talerz wyłóż rukolę, na nią szparagi, całość polej pozostałym sosem i posyp prażonym sezamem.
Autor: Marta Gessler
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz