Lekki koktajl alkoholowy uprzyjemni atmosferę. Świeże owoce, a w szczególności truskawki, dodadzą naturalnej słodyczy. Można zrezygnować z dodania cukru, wtedy sangria będzie bardziej wytrawna.
Sangria bianco
Do dzbanka wlać wino, dodać cukier i sok z winogron. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Wrzucić owoce. Wlać wodę gazowaną. Odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Sangria im dłużej się chłodzi, tym jest lepsza. Podawać w dużych szklankach z lodem. Można uzupełnić zimną wodą gazowaną.
Autor: Marta Gessler
Sangria bianco
- 2 butelki wina białego (chardonnay lub sauvignon blanc)
- 250 ml wody gazowanej
- 250 ml soku z białych winogron
- 4 łyżki cukru
- 1 pomarańcza lub mandarynka pokrojona w plasterki
- 1/2 limonki lub cytryny pokrojonej w plasterki
- 1 jabłko lub brzoskwinia pokrojona w plasterki
- garść zielonych winogron lub borówek amerykańskich ewentualnie malin
- garść truskawek (świeżych lub mrożonych)
Do dzbanka wlać wino, dodać cukier i sok z winogron. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Wrzucić owoce. Wlać wodę gazowaną. Odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Sangria im dłużej się chłodzi, tym jest lepsza. Podawać w dużych szklankach z lodem. Można uzupełnić zimną wodą gazowaną.
Autor: Marta Gessler
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz