piątek, 3 maja 2013

Sangria


 
Lekki koktajl alkoholowy uprzyjemni atmosferę. Świeże owoce, a w szczególności truskawki, dodadzą naturalnej słodyczy. Można zrezygnować z dodania cukru, wtedy sangria będzie bardziej wytrawna.

Sangria bianco

  • 2 butelki wina białego (chardonnay lub sauvignon blanc)
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 ml soku z białych winogron
  • 4 łyżki cukru
  • 1 pomarańcza lub mandarynka pokrojona w plasterki
  • 1/2 limonki lub cytryny pokrojonej w plasterki
  • 1 jabłko lub brzoskwinia pokrojona w plasterki
  • garść zielonych winogron lub borówek amerykańskich ewentualnie malin
  • garść truskawek (świeżych lub mrożonych)

Do dzbanka wlać wino, dodać cukier i sok z winogron. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Wrzucić owoce. Wlać wodę gazowaną. Odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Sangria im dłużej się chłodzi, tym jest lepsza. Podawać w dużych szklankach z lodem. Można uzupełnić zimną wodą gazowaną.


Autor: Marta Gessler

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz