Składniki
- 300 g mąki pszennej
- około 200 ml ciepłego mleka
- 10 g świeżych drożdży
- Jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 bułka (np. kajzerka)
- łyżeczka cukru
- Sól
Przygotowanie
Drożdże zasypujemy w kubeczku cukrem, dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą, zalewamy połową mleka i odstawiamy na około 10 min żeby zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i drożdżowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając pozostałe mleko. Mleka dodajemy tyle ile zabierze ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Do takiego ciasta dodajemy grzanki. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Przekładamy je do obsypanej mąką miski, oprószamy górę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat chwilę zagniatamy, żeby je odgazować i formujemy z niego podłużny walec. W dużym garnku (około 5 l, pamiętajcie, że w czasie gotowanie knedlik jeszcze urośnie więc specjalnie użyjcie większego garnka) zagotowujemy 3 l wody. Wodę solimy. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej delikatnie nasz knedlik.
Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas go obracając. Ugotowany wyciągamy z wody, kroimy w plastry i podajemy z mięsnym sosem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-czeski-knedlik,163732,patigotuje.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz