Składniki
- 750 g ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 125 g malin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 250 g twarogu tłustego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1 szklanka śmietanki 46%
- chili w młynku
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Sos malinowy : maliny, osuszamy, dodajemy ocet balsamiczny i miód, miksujemy. Przekładamy do rondelka, gotujemy do uzyskania ulubionej gęstości, odstawiamy. Po ostudzeniu przecieramy przez sito. Ser mieszamy z sosem, do smaku możemy doprawić cukrem pudrem.
Z masy mączno-ziemniaczanej formujemy placuszki, na środku każdego układamy farsz i formujemy kulkę. Gotujemy w osolonym wrzątku, 5-7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy.
Śmietankę, cienkim strumieniem, przelewamy do garnka, dodajemy esencję waniliową, chili, cynamon, cukier trzcinowy i redukujemy do ulubionej konsystencji sosu. Cały czas mieszamy. Polewamy nim kluski.
źródło: https://smaker.pl/przepis-kluski-ziemniaczane-z-serowo-malinowym-nadzieniem,163729,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz