czwartek, 5 lipca 2018

MURZYNEK Z WIŚNIAMI

Tort z wiśniami /123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2/3 kostki masła
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 2/3 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szkl. mielonych migdałów
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rumu
  • po 20 dag wiśni i porzeczek
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

1. Formę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. 

2. Tabliczki czekolady połam na kawałeczki. Potem stop i przestudź.2 Owoce umyj. Porzeczki oderwij od gałązek, wiśnie - wydryluj. Masłoutrzyj z cukrem i jajkami. Domieszaj czekoladę oraz rum.

3. Do masy czekoladowej dodaj mąkę, proszek, kakao i mielone migdały. Wrzuć wiśnie oraz porzeczki. Dobrze wymieszaj.

4. Ciasto nałóż do formy. Piecz godzinę w 180 st. Resztę czekolady stop. Polej nią ciasto. Udekoruj np. owocami i wiórkami czekolady.


źródło: https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-murzynek-z-wisniami,nId,2600438#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz