Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz? Wystarczy, że na 2 godziny przed smażeniem kotlety schabowe namoczycie w mleku i cebuli. Najlepiej zostawić je w mleku na całą noc w lodówce. Kotlety schabowe namoczone w mleku z dodatkiem cebuli zyskują lepszy smak, są bardziej kruche i soczyste. Po wyjęciu z mleka wystarczy je odsączyć i panierować. Żeby panierka była chrupiący trzeba kotlety smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu: smalcu lub oleju rzepakowym. Tak przygotowane kotlety to wyśmienite danie na rodzinny obiad, także odświętny. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem przepysznych koletów schabowych.
Składniki
- 500 g schabu
- 400 ml mleka
- 1 duża cebula
- 2 jajka rozmącone z 2 łyżkami wody do panierowania
- bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Schab pokroić na 4 spore kotlety.
- Kotlety rozbić tłuczkiem.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- W misce przekładać na przemian kotlet schabowy i cebulę.
- Całość zalać mlekiem, przykryć i odstawić do lodówki na 3 godziny.
- Po 3 godzinach wyjąć schabowe z zalewy i dokładnie je osuszyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Następnie każdy kotlet obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać smalec, smażyć kotlety z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz