Rozszerzając dietę dziecka, często trafiasz na przepisy z dynią, jednak rezygnujesz z jej podawania, bo masz problem z obraniem warzywa? Zupełnie niepotrzebnie, bo do pysznego miąższu można się bardzo łatwo dobrać, dzięki prostemu trikowi. Dzięki niemu dynia będzie jeszcze smaczniejsza, skórka da się łatwo i cienko odkroić, a ty pokochasz dynię!
Dlaczego warto po nią sięgać
Dynia jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera też dobry dla kondycji skóry beta-karoten i wpływającą korzystnie na wzrok witaminę A. Do tego jest smaczna i wdzięczna w kuchni, bo można z niej przygotować wiele pełnowartościowych posiłków.Jak się do niej dobrać
Metoda jest banalnie prosta i pozwala nie tylko ułatwić sobie pracę, ale także wykorzystać maksimum warzywa. Potrzebujesz tylko dyni, dowolnej odmiany jadalnej, choć w tej chwili najłatwiej kupić piżmową. Przyda się też ostry nóż, blacha wyłożona papierem do pieczenia i piekarnik nagrzany do 180 st. Celsjusza.Co przygotować z obranej dyni?
Obrana dynia – pokrojona w kostkę lub starta na tarce – będzie stanowiła bazę do wielu wyśmienitych dań. Przejrzyj nasze propozycje i wybierz swoją ulubioną:
- dynia z mlekiem kokosowym – to proste danie jest delikatne w smaku i ma aksamitną konsystencję. Wyrazistość uzyskasz, dodając do niego posiekaną papryczkę chili. Z kolei nieco orientalny charakter zapewnią listki świeżej kolendry.
- placki z dyni – chrupiące z zewnątrz, z wyczuwalnymi kawałkami warzywa wewnątrz. Podawaj je udekorowane natką pietruszki, smaczne będą też z gęstym jogurtem naturalnym.
- pasta z dyni – wyrazistości nadaje jej harissa oraz cebule szalotki. To wyśmienity dodatek do świeżego pieczywa lub chlebka pita. Sprawdzi się też w połączeniu z tortillą lub jako dip do nachosów.
- zupa „trio dyniowe” – nazwa tego dania wzięła się stąd, że do jego przygotowania używa się oleju, miąższu i pestek dyni. Będzie nie tylko smaczna, ale i efektowna, jeśli ozdobisz ją listkami szałwii.
Co zrobić z dyni
Możliwości są nieograniczone, najprostszą jest dodanie miąższu do bulionu warzywnego i przyrządzenie zupy krem. Koniecznie spróbuj dodać do niej odrobinę cynamonu i imbiru oraz szklankę soku pomarańczowego, idealnie komponuje się też z mlekiem kokosowym i pestkami dyni.Z dyni przygotujesz mnóstwo rewelacyjnych potraw. Jest też świetna do wypieków – nie tylko tych na słodko. Często jednak zachodzi potrzeba pozbycia się jej skórki. Jak obrać dynię szybko i skutecznie?
Jak obrać dynię ze skóry?
Skórka dyni bywa zbyt twarda, aby nadawała się do jedzenia. Nie wszystkie rodzaje trzeba jednak obierać. Miękkie z zewnątrz są np. dynie typu hokkaido. Jak jednak obrać dynię ze skórki do zupy kremu czy gęstego sosu? To proste!
Jak pokroić dynię:
1. Wybierz dobrze naostrzony duży nóż. Za jego pomocą odetnij końcówki z obu stron warzywa.
2. Przekrój dynię pionowo na dwie równe części.
3. Wydrąż pestki. Będzie to łatwe, jeśli użyjesz w tym celu dużej łyżki.
4. Skórkę obierz za pomocą obieraczki do warzyw lub małego nożyka.
5. Innym sposobem na pozbycie się skórki z dyni jest upieczenie jej kawałków w piekarniku, a następnie – po lekkim ostudzeniu – obranie. Dzięki temu, że miąższ zmięknie, łatwiej będzie go oddzielić od zewnętrznej warstwy warzywa.
6. Dynia jest już gotowa do dalszej obróbki.
Co przygotować z obranej dyni?
Obrana dynia – pokrojona w kostkę lub starta na tarce – będzie stanowiła bazę do wielu wyśmienitych dań. Przejrzyj nasze propozycje i wybierz swoją ulubioną:
- dynia z mlekiem kokosowym – to proste danie jest delikatne w smaku i ma aksamitną konsystencję. Wyrazistość uzyskasz, dodając do niego posiekaną papryczkę chili. Z kolei nieco orientalny charakter zapewnią listki świeżej kolendry.
- placki z dyni – chrupiące z zewnątrz, z wyczuwalnymi kawałkami warzywa wewnątrz. Podawaj je udekorowane natką pietruszki, smaczne będą też z gęstym jogurtem naturalnym.
- pasta z dyni – wyrazistości nadaje jej harissa oraz cebule szalotki. To wyśmienity dodatek do świeżego pieczywa lub chlebka pita. Sprawdzi się też w połączeniu z tortillą lub jako dip do nachosów.
- zupa „trio dyniowe” – nazwa tego dania wzięła się stąd, że do jego przygotowania używa się oleju, miąższu i pestek dyni. Będzie nie tylko smaczna, ale i efektowna, jeśli ozdobisz ją listkami szałwii.
Jak obrać dynię? To proste! Zainspiruj się naszymi wskazówkami, wybierz przepis i przyrządź wyśmienite danie z dynią w roli głównej. Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz