czwartek, 25 listopada 2021

Obierzesz całą dynię w 3 minuty, cienko i bez ranienia palców! Już nigdy nie spróbujesz inaczej



Rozszerzając dietę dziecka, często trafiasz na przepisy z dynią, jednak rezygnujesz z jej podawania, bo masz problem z obraniem warzywa? Zupełnie niepotrzebnie, bo do pysznego miąższu można się bardzo łatwo dobrać, dzięki prostemu trikowi. Dzięki niemu dynia będzie jeszcze smaczniejsza, skórka da się łatwo i cienko odkroić, a ty pokochasz dynię!

Dlaczego warto po nią sięgać

Dynia jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera też dobry dla kondycji skóry beta-karoten i wpływającą korzystnie na wzrok witaminę A. Do tego jest smaczna i wdzięczna w kuchni, bo można z niej przygotować wiele pełnowartościowych posiłków.
Pyszny miąższ nadaje się na zupę, curry, placki, ciasto, sos do makaronu... Zastosowań jest naprawdę wiele, jeśli oprócz miąższu zjesz także pestki, to zapewnisz sobie zastrzyk bardzo ważnych dla układu nerwowego kwasów nasyconych, a zawarty w nich olej pomaga zabezpieczyć układ pokarmowy przed pasożytami, np. owsikami.

Jak się do niej dobrać

Metoda jest banalnie prosta i pozwala nie tylko ułatwić sobie pracę, ale także wykorzystać maksimum warzywa. Potrzebujesz tylko dyni, dowolnej odmiany jadalnej, choć w tej chwili najłatwiej kupić piżmową. Przyda się też ostry nóż, blacha wyłożona papierem do pieczenia i piekarnik nagrzany do 180 st. Celsjusza.
Dynię kroimy razem ze skórą na dowolnej wielkości kawałki, wystarczy na półplastry grubości 4-5 cm. Ręką lub łyżką wyciągamy nasiona, ale ich nie wyrzucamy. Kawałki miąższu, bez obierania układamy skórką do dołu na blasze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut (jeśli chcemy podać warzywo w kawałkach) lub na 60 minut (jeśli chcemy przyrządzić purée lub zupę krem).
W czasie, jak dynia się piecze, oczyszczamy pestki z fragmentów miąższu i dodajemy je na blachę na ostatnie 15 minut pieczenia. Kiedy dynie przestygnie, z łatwością odkroisz cienką warstwę skórki. Pestki te

Co przygotować z obranej dyni?

Obrana dynia – pokrojona w kostkę lub starta na tarce – będzie stanowiła bazę do wielu wyśmienitych dań. Przejrzyj nasze propozycje i wybierz swoją ulubioną:

dynia z mlekiem kokosowym – to proste danie jest delikatne w smaku i ma aksamitną konsystencję. Wyrazistość uzyskasz, dodając do niego posiekaną papryczkę chili. Z kolei nieco orientalny charakter zapewnią listki świeżej kolendry.

placki z dyni – chrupiące z zewnątrz, z wyczuwalnymi kawałkami warzywa wewnątrz. Podawaj je udekorowane natką pietruszki, smaczne będą też z gęstym jogurtem naturalnym.

pasta z dyni – wyrazistości nadaje jej harissa oraz cebule szalotki. To wyśmienity dodatek do świeżego pieczywa lub chlebka pita. Sprawdzi się też w połączeniu z tortillą lub jako dip do nachosów.

zupa „trio dyniowe” – nazwa tego dania wzięła się stąd, że do jego przygotowania używa się oleju, miąższu i pestek dyni. Będzie nie tylko smaczna, ale i efektowna, jeśli ozdobisz ją listkami szałwii.

Jak obrać dynię? To proste! Zainspiruj się naszymi wskazówkami, wybierz przepis i przyrządź wyśmienite danie z dynią w roli głównej. Miłego gotowania!ż są gotowe do spożycia, wystarczy je wyłuskać.
Ten sposób nie tylko ułatwia obranie warzywa z najmniejszymi stratami, ale także sprawia, że warzywo jest jeszcze smaczniejsze, bo zawarte w nim cukry się karmelizują. Po obraniu możesz zmiksować miąższ i zawekować go lub zamrozić, idealnie nada się do deserów.

Co zrobić z dyni

Możliwości są nieograniczone, najprostszą jest dodanie miąższu do bulionu warzywnego i przyrządzenie zupy krem. Koniecznie spróbuj dodać do niej odrobinę cynamonu i imbiru oraz szklankę soku pomarańczowego, idealnie komponuje się też z mlekiem kokosowym i pestkami dyni.

Z dyni przygotujesz mnóstwo rewelacyjnych potraw. Jest też świetna do wypieków – nie tylko tych na słodko. Często jednak zachodzi potrzeba pozbycia się jej skórki. Jak obrać dynię szybko i skutecznie?

Jak obrać dynię ze skóry?

Skórka dyni bywa zbyt twarda, aby nadawała się do jedzenia. Nie wszystkie rodzaje trzeba jednak obierać. Miękkie z zewnątrz są np. dynie typu hokkaido. Jak jednak obrać dynię ze skórki do zupy kremu czy gęstego sosu? To proste!

Jak pokroić dynię:

1. Wybierz dobrze naostrzony duży nóż. Za jego pomocą odetnij końcówki z obu stron warzywa.

2. Przekrój dynię pionowo na dwie równe części.

3. Wydrąż pestki. Będzie to łatwe, jeśli użyjesz w tym celu dużej łyżki.

4. Skórkę obierz za pomocą obieraczki do warzyw lub małego nożyka.

5. Innym sposobem na pozbycie się skórki z dyni jest upieczenie jej kawałków w piekarniku, a następnie – po lekkim ostudzeniu – obranie. Dzięki temu, że miąższ zmięknie, łatwiej będzie go oddzielić od zewnętrznej warstwy warzywa.

6. Dynia jest już gotowa do dalszej obróbki.


Co przygotować z obranej dyni?

Obrana dynia – pokrojona w kostkę lub starta na tarce – będzie stanowiła bazę do wielu wyśmienitych dań. Przejrzyj nasze propozycje i wybierz swoją ulubioną:

dynia z mlekiem kokosowym – to proste danie jest delikatne w smaku i ma aksamitną konsystencję. Wyrazistość uzyskasz, dodając do niego posiekaną papryczkę chili. Z kolei nieco orientalny charakter zapewnią listki świeżej kolendry.

placki z dyni – chrupiące z zewnątrz, z wyczuwalnymi kawałkami warzywa wewnątrz. Podawaj je udekorowane natką pietruszki, smaczne będą też z gęstym jogurtem naturalnym.

pasta z dyni – wyrazistości nadaje jej harissa oraz cebule szalotki. To wyśmienity dodatek do świeżego pieczywa lub chlebka pita. Sprawdzi się też w połączeniu z tortillą lub jako dip do nachosów.

zupa „trio dyniowe” – nazwa tego dania wzięła się stąd, że do jego przygotowania używa się oleju, miąższu i pestek dyni. Będzie nie tylko smaczna, ale i efektowna, jeśli ozdobisz ją listkami szałwii.

Jak obrać dynię? To proste! Zainspiruj się naszymi wskazówkami, wybierz przepis i przyrządź wyśmienite danie z dynią w roli głównej. Miłego gotowania!












 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz