Karp w galarecie z warzywami - klasyczny przepis
Karp w galarecie z warzywami w tradycyjnym wydaniu to danie, od którego powinniśmy zacząć. Kiedy poznamy już podstawy, przejdziemy do dalszych przepisów. Oto i klasyczna wersja:
Przepis podstawowy krok po kroku
Składniki:
- 1,5 - 2 kg karpia
- 2 ugotowane jajka na twardo
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 łyżki ugotowanego zielonego groszku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 cebula
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
- 1,5 l wody
Wykonanie:
- Rybę należy odpowiednio przygotować. Czyścimy ją z łusek i wnętrzności. Kroimy ją na dzwonki. Tak przygotowane kawałki ryby wrzucamy do garnka.
- Zalewamy wodą i doprawiamy przyprawami.
- Cebulę obieramy i dodajemy do całości.
- Wszystko powinno gotować się na bardzo małym ogniu przez około 60 minut.
- Warzywa dokładnie myjemy, obieramy. Należy ugotować je w oddzielnym garnku, aż będą miękkie.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Kiedy ryba będzie już gotowa należy delikatnie wyjąć ją z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.
- Do wywaru rybnego dodajemy żelatynę.
- Następnie przygotowujemy naczynie, w którym podamy rybę. Na dnie naczynia układamy pokrojone jajko oraz groszek i pozostałe warzywa.
- Z karpia delikatnie usuwamy ości, a następnie układamy porcje ryby w naczyniu i zalewamy całość wywarem. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż stężeje.
Karp faszerowany w galarecie z grzybami
Karp faszerowany w galarecie w towarzystwie grzybów to nie lada gratka dla prawdziwych smakoszy. Przepis z powodzeniem możemy zaserwować podczas Świąt Bożego Narodzenia. Przejdźmy zatem do wykonania.
Do wykonania karpia będziemy potrzebować:
- 2 kg karpia
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- kilka sztuk suszonych grzybów
- 50 g ugotowanych grzybów
- 20 g żelatyny spożywczej
- przypraw: sól, pieprz
- 1 jajko
- 0,5 kg filetów rybnych
- 3 łyżki bułki tartej
- odrobina masła
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
- Karpia dokładnie myjemy, ścinamy płetwy i głowę oraz usuwamy wnętrzności w taki sposób, aby nie uszkodzić skóry. Pozbywamy się także ości.
- Gotujemy bulion z pozostałych składników. Gdy będą już miękkie wyciągamy je i przerabiamy przez maszynkę.
- Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na rozgrzanej patelni. Potem również przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy bułkę i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Dalej kiedy masa będzie gotowa nadziewamy nią skórę ryby.
- Bierzemy brytfankę i wlewamy do niej przecedzony bulion. Karpia umieszczamy w gazie lub kuchennym rękawie. Całość gotujemy.
- Proces ten powinien trwać około 20 minut.
- Rybę wyciągamy. Wkładamy na półmisek. Bulion mieszamy z żelatyną. Zalewamy rybę i czekamy, aż stężeje.
Galareta z karpia z rodzynkami
Galareta z karpia podana w towarzystwie rodzynek jest wersją, która odbiega nieco od klasyki. To coś dla fanów słodkich dodatków do ryby. Oto i przepis:
Składniki:
- 2 sztuki oprawionej ryby
- 1 pęczek włoszczyzny
- żelatyna wieprzowa
- 1 cytryna
- 2 garści rodzynek
- 1 pietruszka
- przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie
- 1 litr wody
Przygotowanie krok po kroku:
- Wstawiamy wodę do gotowania. Rybę pokrojoną na dzwonki i włoszczyznę należy umyć, a następnie wszystko wrzucić do garnka. Posolić i dodać inne przyprawy.
- Po około 60 minutach gotowania na wolnym ogniu wyciągnąć warzywa i rybę.
- Bulion przecedzić, a następnie dodać żelatynę i wymieszać.
- Rybę wyłożyć do naczynia. Posypać je rodzynkami, które wcześniej namoczyliśmy. Dołożyć parę kawałków marchewki i cytryny.
- Zalać przygotowanym bulionem z żelatyną.
- Włożyć naczynie do lodówki i zaczekać aż stężeje.
- Danie jest gotowe.
Jak widać, wykonanie karpia nie jest trudne. Co ważniejsze można zaserwować go na wiele sposobów. Na słodko i z farszem. Każdy znajdzie coś tu dla siebie. Wedle swoich upodobań smakowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz