czwartek, 25 listopada 2021

Zupa z dyni – kremowa i aromatyczna. Lepszego przepisu tej jesieni nie znajdziesz


Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna - jest jednym z pierwszych darów jesieni. Już na przełomie sierpnia i września można ją spotkać w warzywniakach, na straganach i w marketach. Jeśli nie wiesz, jaki przepis na dynię wykorzystać, to przygotuj koniecznie zupę z dyni - jest idealna na chłodne deszczowe popołudnia.

Na straganie kupiłaś pięknie wyglądającą dynię, ale nie wiesz co z niej ugotować? Najprościej jest najlepiej – przygotuj pyszną dyniową zupę krem. Jest idealna na nadchodzącą wielkimi krokami jesień, bo rozgrzewa dzięki dodatkowi przypraw, ma kremową konsystencję, a jej aromat unoszący się w kuchni otula, jak ciepły kocyk w deszczowe popołudnie. No i ten kolor – samo patrzenie na ten pomarańczowy odcień sprawia, że buzia się uśmiecha.

Dynia – przepis na zupę krem

Gotowanie zupy z dyni jest naprawdę proste, wymaga tylko kilku kroków, które muszą po sobie nastąpić. By przygotować aromatyczną i rozgrzewającą zupę dyniową będziesz potrzebować:
  • 1 średniej wielkości dyni (najlepiej dynia Hokkaido, ok. 1 kg)
  • 4 ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • soli do smaku
  • szczypty chili
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu, może być warzywny
  • 1 szklanki mleka lub mleczka kokosowego
Jeśli zupę będziesz podawała dziecku, zrezygnuj z przypraw tj. soli, chilii i imbiru. Możesz je dodać do własnej porcji już w miseczce czy głębokim talerzu.

Przepis na zupę dyniową - przygotowanie

Dynię pokrój na części, usuń środek z nasionami i ułóż na papierze na blaszce do pieczenia. Pokrop całość oliwą, możesz dodać ząbki czosnku i sól. Włóż cząstki dyni do piekarnika nastawionego na temperaturę 200 stopni i piecz góra-dół przez 35 minut. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika i przełóż do garnka, w którym zamierzasz gotować zupę.
Zamiast pieczenia, można też pokroić miąższ dyni w grubą kostkę, wrzucić do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami i wodą (tylko do takiej wysokości, by przykryła warzywa), posolić i ugotować warzywa do miękkości, dobrze, gdy część wody się wygotuje. Na patelni rozgrzać masło, pokroić cebulę w kostkę i wrzucić na patelnię. Po chwili przecisnąć przez praskę czosnek, dodać kurkumę, słodką paprykę, chili i sól.
Gdy całość zacznie się zarumieniać, zalać wszystko połową szklanki bulionu i wymieszane wlać do garnka z ugotowaną dynią i ziemniakami. Do garnka wlej resztę bulionu, zetrzyj imbir i całość zagotuj. Zmiksuj całość na gładki krem i dolej mleka lub mleczka kokosowego, a następnie znów zagrzej. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dolej jeszcze mleka lub bulionu. Podawaj z grzankami i podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Przepis na zupę z dyni: 2 wariant

Jeśli przygotowujesz zupę z dyni pieczonej, to ziemniaki ugotuj w wodzie, odlej je, gdy będą miękkie. Zalej je bulionem, dołóż podsmażone na patelni (jak wyżej) cebulę, czosnek i przyprawy, a także upieczoną dynię. Dołóż starty imbir, a całość zagotuj i zblenduj, na koniec dodaj mleko lub mleczko kokosowe i znowu zagrzej. Zupa może wyjść bardzo gęsta, więc jeśli zależy ci na rzadszej konsystencji, dolej mleka lub bulionu. Podawaj z grzankami i podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz