Składniki
Składniki na 5 porcji:600 g fasolki szparagowej żółtej
200 g kiełbasy
750 ml gorącej wody (przegotowanej)
cebula
3 ząbki czosnku
190 g koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
około 9 ziarenek pieprzu czarnego
10 g świeżego lubczyku
Sposób przygotowania przepisu:
Fasolka szparagowa po bretońsku z lubczykiem
- 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do usmażonej cebulki i razem jeszcze chwilkę smażymy.
- 2. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
- 3. Fasolkę kroimy na kawałki i przekładamy do garnka z cebulą.
- 4. Całość zalewamy 750 ml gorącej wody, wrzucamy pieprz, delikatnie solimy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut (aż fasolka będzie miękka).
- 5. Po tym czasie dodajemy kiełbasę, koncentrat, przyprawiamy i dusimy jeszcze około 8 minut.
- 6. Lubczyk drobno siekamy, dodajemy do gotowej fasolki, mieszamy.
Porady
Fasolkę podajemy z pieczywem, młodymi ziemniaczkami bądź samą - w każdej z tych wersji smakuje rewelacyjnie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz