Składniki
- 3 szkl mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczeni
- jabłka
- cynamon
- 1 kostka margaryny
Przygotowanie
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1 częścią ciasta.
Na ciasto układamy jabłka poszatkowane na tarce na części do szatkowania, lub na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżkę cukru. Wyciskamy sok z jabłek przed ułożeniem w formie.
Na wierzch wykładamy drugą część ciasta (rozwałkowanego na wielkość blachy).
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. (termoobieg – góra, dół)
źródło: https://smaker.pl/przepis-szarlotka,122938,mojaqchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz