Składniki
- 250 g sera białego półtustego
- 1 jajko
- 1 niepełna szklanka mąki tortowej
- szczypta soli
- 12 truskawek
- Sos:
- śmietana 18% mała + cukier
Przygotowanie
Do miski wrzucamy ser i rozdrabniamy łyżką. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy formując jedną dużą kulę. Dzielimy ją na 12 części. Z każdej części robimy w rękach placuszka wkładamy truskawkę i zawijamy w kulkę.Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 8-10 min do wypłynięcia knedli. Podajemy z sosem (śmietana z cukrem). Z podanych składników otrzymamy 12 knedli średniej wielkości.
źródło: https://smaker.pl/przepis-knedle-twarogowe-z-truskawkami,152115,habibichi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz