GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 30 dkg mąki krupczatki
- 2 - 3 bułki czerstwe (160 g)
- 50 g masła
- 1 jajo
- 1 szklanka zimnego mleka
- 10 g drożdży
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Pokrojone w kostki bułki zrumienić na maśle.
- Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać mleko z rozbełtanym jajem i drożdżami, posolić, popieprzyć i tak długo wyrabiać drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto, które odchodzi od łyżki.
- Wsypać do ciasta zrumienioną bułkę, wymieszać, oprószyć mąką, wyłożyć na stolnicę uformować gruby wałek z ciasta.
- Ciasto włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 30 min. (najlepiej po 15 minutach gotowania, obrócić knedel i gotować kolejny kwadrans.).
- Po wyjęciu z wody, pokroić w plastry.
- Podawać np. z zasmażaną kapustą kiszoną. Bardzo dobry jest też odsmażany. Ciasto można wzbogacić, dodając kminek.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/czeskie-knedle-z-czerstwej-bulki/hlke5g1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz