sobota, 19 stycznia 2019

Czeskie knedle z czerstwej bułki

Czeski knedel


  • Danie gotowe w: 30 min
  • Liczba porcji: 4

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 2 - 3 bułki czerstwe (160 g)
  • 50 g masła
  • 1 jajo
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 10 g drożdży
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrojone w kostki bułki zrumienić na maśle.
  2. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać mleko z rozbełtanym jajem i drożdżami, posolić, popieprzyć i tak długo wyrabiać drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto, które odchodzi od łyżki.
  3. Wsypać do ciasta zrumienioną bułkę, wymieszać, oprószyć mąką, wyłożyć na stolnicę uformować gruby wałek z ciasta.
  4. Ciasto włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 30 min. (najlepiej po 15 minutach gotowania, obrócić knedel i gotować kolejny kwadrans.).
  5. Po wyjęciu z wody, pokroić w plastry.
  6. Podawać np. z zasmażaną kapustą kiszoną. Bardzo dobry jest też odsmażany. Ciasto można wzbogacić, dodając kminek.

źródło:  https://gotowanie.onet.pl/przepisy/czeskie-knedle-z-czerstwej-bulki/hlke5g1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz