Poniżej znajduje się przepis na bardzo smaczne oraz efektownie wyglądające ciasto. Idealne na domowe spotkania z rodziną oraz przyjaciółmi. Swoją nazwę – Leśny Mech zawdzięcza przede wszystkim okalającemu go szpinakowi, który zmiksowany przypomina zielony mech.
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 1 opakowanie około 0,5 kg mrożonego szpinaku albo 0,5 kg świeżego szpinaku
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki oleju
- 200 ml śmietany kremówki najlepiej 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie śmietanki fix
- owoce do dekoracji tj. maliny, czy borówki
Przygotowanie:
W pierwszym kroku wyjmij mrożony szpinak, aby rozmroził się. Nadmiar wody odciśnij, zostawiając odrobinę wody. Zmiksuj blenderem, aby uzyskać postać musu. Jeżeli korzystasz ze świeżego szpinaku, przed przystąpieniem do miksowania podgrzej go przez około 2 minuty – szpinak musi stracić swój surowy wygląd.
W drugim kroku będziesz przygotowywać masę do ciasta. Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem pudrem na puszysto. Następnie podczas ubijania wlewaj z wolna olej. Do miski dodaj również mus szpinakowy, po czym zmiksuj składniki. W trakcie zmniejszaj obroty miksera. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj ją do miski i kontynuuj miksowanie na niskich obrotach.
Ustaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. W międzyczasie wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy. Do zalecanej ilości składników poleca się tortownice o średnicy 24 cm. Wylej na papier przygotowaną wcześniej masę. Po osiągnięciu przez piekarnik temperatury 180 stopni piec masę przez ok. 40 min. Bezpiecznie sprawdzać ciasto patyczkiem. Sucha masa oznacza, że ciasto jest upieczone. Wyjmij leśny mech z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
W czwartym kroku zajmiesz się kremem pomiędzy dwoma połówkami masy. W tym celu włóż do miski następujące składniki: ser mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijaj wszystko przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą masę, Pod koniec dodaj śmietanę – fix i w dalszym ciągu miksuj.
Ostatni piąty krok odnosi się do podania. Ciasto przekrój na dwie części. Rozsmaruj na dolnej cały krem. Zielony środek wydłub łyżką i wyłóż kremem. Nie zapomnij o ozdobieniu owocami, które oprócz aspektu zdrowotnego zachęcą do częstych odwiedzin leśnego mchu.
źródło: http://www.przygarach.pl/lesny-mech-pyszny-i-latwy-do-zrobienia-deser-bez-pieczenia-niebo-w-gebie/?fbclid=IwAR1h1fSC-tWu4gINelpx0o3yYj5__4BKMnvTL_oENO35kzsDMRxpcp3uLLE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz