Tiramisu to najpopularniejszy deser rodem z Włoch. Wiedzieliście, że istnieje kilkadziesiąt różnych wersji tego przepisu? Dlatego niech nikt się nie oburza, że prezentujemy Wam ciasto bez pieczenia i bez alkoholu!
Składniki:
– 1 opakowanie długich biszkoptów (200 g),
– 2 opakowania budyniu czekoladowego,
– 800 ml mleka,
– 100 g masła,
– 100/150 ml kawy,
– 200 ml bitej śmietany,
– 5 łyżek cukru,
– 2 opakowania budyniu czekoladowego,
– 800 ml mleka,
– 100 g masła,
– 100/150 ml kawy,
– 200 ml bitej śmietany,
– 5 łyżek cukru,
Zaczynamy od schłodzenia mocnej kawy – jeśli wybraliście naturalną kawę, a nie rozpuszczalną, pamiętajcie ją odcedzić! Następnie przygotowujemy budyń z mlekiem i cukrem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na koniec, gdy budyń nieco ostygnie, dodajemy do niego masło i ubijamy całość aż do otrzymania gęstej pianki.
Biszkopty maczamy w kawie i układamy w przezroczystym naczyniu. Na biszkoptach rozsmarowujemy porcję budyniu i następnie porcję bitej śmietany (najsmaczniejsza jest ubita kremówka, ale możecie też użyć tej w sprayu).
Układamy warstwami biszkopty, budyń i bitą śmietanę pamiętając, że na samej górze musi się znaleźć śmietanka
Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą lub kakao.
Tiramisu musi stać w lodówce co najmniej 2-3 godziny, choć najlepiej byłoby je zostawić na całą noc, ale… Kto da radę się powstrzymać przed jedzeniem?
źródło: http://www.przygarach.pl/to-najprostszy-przepis-na-tiramisu-jaki-kiedykolwiek-widzielismy/?fbclid=IwAR28GRWMLHs8OIapWdzLBvvg6VKHIA6sCiapi2bihBbUnPjEQcwuRQ5yxqw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz