poniedziałek, 7 stycznia 2019

Uniwersalne Ciasto Na Pierogi – Z Tym Przepisem Pierogi Zawsze Wychodzą Doskonale

Przepis ten pochodzi od mojej babci, która od zawsze robiła pierogi w ten sposób. Jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a pierogi wychodzą naprawdę wyborne. Ciasto cechuje się elastycznością oraz jest cieniutkie i delikatne – w końcu do jego zrobienia używa się jedynie wody i mąki.


Przygotowanie:

Przygotowujemy stolnicę lub blat i wysypujemy tam mąkę.
Tworzymy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę.
Zagotowujemy wodę, a gdy się ugotuje, odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia. Pamiętajmy, że woda musi być wciąż gorąca.
Wlewamy wodę w środek mąki przez cały czas mieszając masę (można użyć do tego na przykład noża stołowego).
Dolewamy wody do momentu, aż około 3/4 mąki połączy się z wodą.
Teraz należy dodać oliwę i zagnieść ciasto.
Jeśli jest ono za bardzo lepiące, dosypujemy trochę mąki. Jeżeli natomiast jest zbyt gęste, dolewamy trochę wody.
Kiedy już wyrobimy ciasto, sypiemy trochę mąki na stół i rozwałkowujemy ciasto do uzyskania bardzo cienkiego placka (mniej niż milimetr).
Otrzymany placek tniemy na prostokąty o długościach ok. 4 na 5 cm (jeśli chcemy, kształt i wielkość może być inna).
Teraz już tylko pozostało nam wybrać farsz i zawijać go w ciasto 
źródło: http://www.przygarach.pl/uniwersalne-ciasto-na-pierogi-z-tym-przepisem-pierogi-zawsze-wychodza-doskonale/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz