Składniki dla 4 osób:
- 200 g wędzonych żeberek
- 1,5 l Rosołu z kury Kucharek
- Ziele angielskie całe Prymat
- Liść laurowy Prymat
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- ¼ selera
- 2 ziemniaki
- Koperek suszony Prymat
- 1 słoik Przecieru ogórkowego Smak
- 150 ml śmietany 30%
- Sól morska Prymat
- Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania:
W garnku przygotowujemy 1,5 l rosołu z kury, przygotowanego na 2 kostkach rosołowych. Do gotującego się rosołu wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki żeberka. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz 6 liści laurowych. Gotujemy do momentu aż żeberka będą miękkie.
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni z połową rozgrzanego masła. Do cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchew, pietruszkę i seler.
Gdy żeberka będą miękkie, wyjmujemy je z rosołu, a do garnka wrzucamy pokrojone w drobną kostkę surowe ziemniaki i włoszczyzną z patelni. Przyprawiamy do smaku suszonym koperkiem i pieprzem. Na patelni na której wcześniej smażyliśmy warzywa rozgrzewamy pozostałe masło i wykładamy Przecier ogórkowy. Chwilę podsmażamy. Z ugotowanych żeberek obieramy mięso, drobno je siekamy i przekładamy do zupy. Całość gotujemy. Gdy ziemniaki są miękkie, zmniejszamy ogień, do zupy dodajemy podsmażony przecier oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Gotową zupę możemy udekorować kiełkami.
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni z połową rozgrzanego masła. Do cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchew, pietruszkę i seler.
Gdy żeberka będą miękkie, wyjmujemy je z rosołu, a do garnka wrzucamy pokrojone w drobną kostkę surowe ziemniaki i włoszczyzną z patelni. Przyprawiamy do smaku suszonym koperkiem i pieprzem. Na patelni na której wcześniej smażyliśmy warzywa rozgrzewamy pozostałe masło i wykładamy Przecier ogórkowy. Chwilę podsmażamy. Z ugotowanych żeberek obieramy mięso, drobno je siekamy i przekładamy do zupy. Całość gotujemy. Gdy ziemniaki są miękkie, zmniejszamy ogień, do zupy dodajemy podsmażony przecier oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Gotową zupę możemy udekorować kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz