sobota, 19 stycznia 2019

Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami

Znalezione obrazy dla zapytania Zupa ogórkowa z wędzonymi żeberkami

Składniki dla 4 osób:


  • 200 g wędzonych żeberek 
  • 1,5 l Rosołu z kury Kucharek
  • Ziele angielskie całe Prymat 
  • Liść laurowy Prymat 
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • ¼ selera
  • 2 ziemniaki
  • Koperek suszony Prymat
  • 1 słoik Przecieru ogórkowego Smak
  • 150 ml śmietany 30%
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:

W garnku przygotowujemy 1,5 l rosołu z kury, przygotowanego na 2 kostkach rosołowych. Do gotującego się rosołu wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki żeberka. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz 6 liści laurowych. Gotujemy do momentu aż żeberka będą miękkie. 
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni z połową rozgrzanego masła. Do cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchew, pietruszkę i seler.
Gdy żeberka będą miękkie, wyjmujemy je z rosołu, a do garnka wrzucamy pokrojone w drobną kostkę surowe ziemniaki i włoszczyzną z patelni. Przyprawiamy do smaku suszonym koperkiem i pieprzem. Na patelni na której wcześniej smażyliśmy warzywa rozgrzewamy pozostałe masło i wykładamy Przecier ogórkowy. Chwilę podsmażamy. Z ugotowanych żeberek obieramy mięso, drobno je siekamy i przekładamy do zupy. Całość gotujemy. Gdy ziemniaki są miękkie, zmniejszamy ogień, do zupy dodajemy podsmażony przecier oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. 
Gotową zupę możemy udekorować kiełkami.

źródło: https://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/3595/zobacz-odcinek-moj-przepis-na-zupa-ogorkowa-z-wedzonymi-zeberkami-odc.-1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz