Placek po węgiersku to danie spotykane bardzo często w zajazdach i restauracjach z kuchnią regionalną. Jego główne składniki to chrupiące placki ziemniaczane, lub jeden duży placek, podane z gulaszem wieprzowym lub wołowym.
Gulasz zwykle przyrządzany jest na sposób węgierski czyli pikantny z dodatkiem papryki. Placek z gulaszem podawany jest z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany dla złagodzenia pikantnego smaku.
1 – 2 PORCJE
- Gulasz z mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- sól
- 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
- do podania: śmietana i natka pietruszki
Przygotowanie
- ziemniaki zetrzeć na cienkie wiórki.
- sok z ziemniaków odsączyć jak ścieknie po kilku minutach od tarcia
- do ziemniaków dodać startą cebulę i jajko
- doprawić solą i pieprzem, dobrze rozmieszać
- dosypać mąki, tak aby lekko zagęścić ziemniaki, uważając by ciasto nie stało się zbyt gęste
- Placki smażyć na oleju roślinnym aż się zarumienią i będą chrupiące
- Wcześniej przygotowany gulasz należy podgrzać w czasie gdy będą smażone placki
Na talerz należy nałożyć 2-3 placki (w zależności od wielkości), na placki nałożyć gulasz i kleks lub dwa gęstej kwaśnej śmietany. Dla przyozdobienia dołożyć kilka listków natki pietruszki.
Jeżeli usmażony placek ziemniaczany jest wielkości talerza, nakładamy gulasz na jego połowę, a następnie placek składamy na pół. Śmietanę i natkę pietruszki należy wtedy nałożyć na wierzch placka.
źródło: http://www.przygarach.pl/placek-po-wegiersku-placek-po-zbojnicku/?fbclid=IwAR0j_twssvR7lUJp0sNmnQ81x5cdQEYV-RqxmR9T749xMfNSohLSYHbhVIo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz