poniedziałek, 7 stycznia 2019

Kotlety Pożarskie

Kotletami pożarskimi nazywa się kotlety panierowane z mięsa kurzego lub kurzego i cielęcego. Niektórzy określają tą nazwą także kotlety z mięsa wieprzowego, ale jest to niepoprawne.

Tradycyjne kotlety pożarskie nie miały kształtu panierowanej piersi z kurczaka; lecz były formowane jak udko z kością. Obecnie kształt kotletów nie ma znaczenia; ważny jest sposób przyrządzenia. A ten nadal jest tak samo prosty jak dawniej.

GŁÓWNE SKŁADNIKI:


  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • bułka tarta
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Wkładamy kajzerkę do wody. Do dużej miski wkładamy zmielone mięso i dodajemy żółtko jajka. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i dorzucamy namoczoną, lekko wyciśniętą kajzerkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość mieszamy mokrymi dłońmi. Gdy składniki się połączą przystępujemy do formowania kotletów.
Na dwóch osobnych talerzach przygotowujemy rozbite widelcem jajko i bułkę tartą. Maczamy w nich kotlety, które następnie smażymy na tłuszczu do momentu aż panierka będzie złotego koloru.
Żeby kotlety były bardziej aromatyczne należy zwiększyć ilość przypraw. Poza podanymi w przepisie solą, pieprzem, natką pietruszki i jajkiem można przyprawić potrawę również świeżym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem lub, jeśli ktoś lubi ostrzejszą wersję, szczyptą chili i roztopionym masłem. Po wymieszaniu postępujemy już standardowo. Do przygotowania panierki można użyć płatków kukurydzianych zamiast bułki tartej. By urozmaicić wygląd kotletów można je dodatkowo obtoczyć w słoneczniku
Kotlety pożarskie są zwykle dodatkiem do obiadu. Można je podawać z ziemniakami, ale równie wyśmienicie sprawdzą się z kaszą czy ryżem. Warto podkreślić ich smak przyrządzając sos pieczarkowy lub czosnkowy. Ciekawy jest fakt, że również sos BBQ dobrze smakuje z kotletami pożarskimi, chociaż pewnie nie każdy wpadł by na pomysł takiego połączenia
By obiad nie składał się z tylko dwóch składników i zawierał warzywa można podać także zieloną fasolkę szparagową lub marchewkę z groszkiem. Do kotletów świetnie pasować też sałatka z warzyw sezonowych.
źródło: http://www.przygarach.pl/kotlety-pozarskie-oryginalny-sprawdzony-i-szybki-przepis-na-te-kotlety/?fbclid=IwAR2QHZLdmTQAr9P8X2R8OArxy59iWYZUjCFJvD2i6SEeW-uAhT37nTqiRcU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz