piątek, 25 stycznia 2019

Enchilady z kurczakiem gotowe w 20 minut

Enchilada najczęściej podawana jest z kurczakiem. Jest to klasyka kuchni meksykańskiej, którą z powodzeniem można przygotować w domu.

Enchilady

  • Przygotowanie: 10 minut
  • Gotowanie: 10 minut
  • Danie gotowe w: 20 minut
  • Kalorie: 168 kcal
  • Liczba porcji: 4

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 tortille kukurydziane
  • oliwa z oliwek
  • 100 g sera Cheddar
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • kolendra
Przepis na enchiladę nie jest trudny, ponieważ trzeba tylko zrobić farsz i sos, które owijamy ciasno tortillą kukurydzianą. Można pokusić się o wersję na ostro z dodatkiem nachosów jalapaleno albo o łagodną wersję z serem cheddar. Enchilada ma niejeden przepis, ale ten będzie prosty do wykonania nawet dla początkujących.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka należy pokroić na małe kawałki i usmażyć na oliwie, doprawiając kolendrą, kuminem, pieprzem i solą. W międzyczasie można zetrzeć ser, jeśli kupiliśmy cały kawałek
  2. Na osobnej patelni smażymy posiekaną w piórka cebulę, z wyciśniętym czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką czerwoną. Smażymy, aż papryka będzie miękka. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki i gotujemy około 8 minut. Na koniec dodajemy kumin i kolendrę
  3. Połowę sosu pomidorowego wlewamy do usmażonego kurczaka i mieszamy. Podsmażamy chwilę i dodajemy ser. Podsmażamy do momentu, aż ser się roztopi
  4. Na tortille wykładamy nadzienie z kurczaka i sosu i ciasno zwijamy. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałym sosem oraz posypujemy resztą sera. Pieczmy w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut, aż ser się roztopi i lekko przypiecze
Gotowe enchilady wykładamy na talerz. Dzięki serowi nadzienie będzie ciągnące i o ciekawej teksturze, a kurczak z lekkimi przyprawami i sosem pomidorowym będzie smakował lekko i soczyście.

źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/meksykanskie-enchilady-z-kurczakiem-przepis/2g2kzs9

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz