niedziela, 20 maja 2018

Ciasto na herbatnikach bez pieczenia

Ciasto na herbatnikach bez pieczenia

Składniki

  • 2 podwójne opakowania herbatników
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kaszki manny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • kostka masła
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Mleko przelać do garnka i zagotować razem z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. W 1/3 szklanki wody rozpuścić kakao tak, by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, garnek zestawić z ognia i powoli wsypywać kaszę ciągle mieszając. Do całości dodać rozpuszczone kakao, postawić na małym ogniu, mieszając ciągle aż do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Masę zostawić do przestudzenia.

Spód blaszki wyłożyć pergaminem, boki folią aluminiową. Na spodzie ułożyć dwie warstwy herbatników, przykryć częścią masy. Układać 3-4 warstwy. Na wierzchu ułożyć herbatniki, polać polewą.

Polewę możemy przygotować z tabliczki mlecznej czekolady, łyżki masła i 3 łyżek mleka. Wszystkie składniki należy rozpuścić na małym ogniu bądź (bezpieczniej) w kąpieli wodnej.

PAMIĘTAJ! Podczas topienia w kąpieli wodnej, do miski z czekoladą nie może dostać się ani kropla wody!

źródło: https://m.smaker.pl/przepis-ciasto-na-herbatnikach-bez-pieczenia,153535,pysiagotuje.html
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz