Składniki
- 2 podwójne opakowania herbatników
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszki manny
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- kostka masła
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie
- Mleko przelać do garnka i zagotować razem z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. W 1/3 szklanki wody rozpuścić kakao tak, by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, garnek zestawić z ognia i powoli wsypywać kaszę ciągle mieszając. Do całości dodać rozpuszczone kakao, postawić na małym ogniu, mieszając ciągle aż do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Masę zostawić do przestudzenia.
Spód blaszki wyłożyć pergaminem, boki folią aluminiową. Na spodzie ułożyć dwie warstwy herbatników, przykryć częścią masy. Układać 3-4 warstwy. Na wierzchu ułożyć herbatniki, polać polewą.
Polewę możemy przygotować z tabliczki mlecznej czekolady, łyżki masła i 3 łyżek mleka. Wszystkie składniki należy rozpuścić na małym ogniu bądź (bezpieczniej) w kąpieli wodnej.
PAMIĘTAJ! Podczas topienia w kąpieli wodnej, do miski z czekoladą nie może dostać się ani kropla wody!
źródło: https://m.smaker.pl/przepis-ciasto-na-herbatnikach-bez-pieczenia,153535,pysiagotuje.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz