Składniki
- pół głowki czerwonej kapusty (500-600 g )
- 2 małe kwasowe jabłka
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju
- 2 goździki
- sól
- cukier
- sok z cytryny
Przygotowanie
Kapustę oczyściłem z wierzchnich liści, drobno poszatkowałem, usuwając głąb oraz łykowate
części liści. Opłukałem ją wrzątkiem i mocno odcisnąłem. Obrane jabłka starłem na tarce, połączyłem z kapustą. Dodałem ocet, olej i goździki, zmiażdżone razem z łyżeczką cukru.
Wszystko wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.
źródło: https://smaker.pl/przepis-surowka-z-czerwonej-kapusty-i-jablek,153496,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz